Естония избира от 4 проекта за реактори за потенциална АЕЦ с малка мощност

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
582
article picture alt description

Естонската компания Fermi Energia, която се занимава с популяризирането на проекта за изграждане на АЕЦ с малка мощност в страната, обяви вчера, че е започнала техническо-икономическа обосновка на различни реакторни дизайни за избор на този, който най-добре ще се впише в енергетиката на държавата. За предварителните дейности компанията възнамерява да привлече от свои акционери и други инвестиции сума от 260 000 евро.

Fermi Energia е селектирала за проучване четири проекта за реактори, от които ще бъде избран един. Те включват реактор на стабилни соли SSR-W300, разработен от Moltex, проектът за интегрален реактор на разтопени соли IMSR-400, предлаган от Terrestrial Energy, реактор с водно охлаждане BWRX-300 на GE Hitachi и проект за малък модулен реактор на NuScale.

На 13 март тази година Fermi Energia подписа споразумение с Moltex, в което се посочва, че определя за предпочитан проект реактор SSR-W300. По-късно обаче естонската компания съобщи, че разглежда и други проекти за малки модулни реактори.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща