ЕС ще намали СО2- емисиите с поне 55 процента, САЩ планира спад наполовина

Климат / Свят
3E news
367
article picture alt description

В навечерието на срещата на върха по климата (22-23 април) преговорните екипи на институциите на ЕС са постигнали споразумение за нови правила по въпросите на климата, са съобщили представители на Европейския парламент и на Съвета на ЕС пред ДПА днес. Така в европейското законодателство ще бъде записана цел за намаляване на емисиите от парникови газове с поне 55 процента.

САЩ организират международна среща на върха за борба с изменението на климата на 22-23 април, на нея са поканени 40 световни лидери, включително държавният глава на Руската федерация Владимир Путин, който вече потвърди участието си.

Представителите на правителствата на 27-те страни-членки, на Европейския парламент и на Европейската комисия са постигнали споразумение след месеци на безплодни преговори. Новата цел е значителен скок в сравнение с настоящата цел за намаляване на емисиите с 40 процента спрямо нивата от 1990 г.

"Това е ключов момент за ЕС и силен сигнал към света: нашият ангажимент към климатично неутрален Европейски съюз ще направлява нашите политики през следващите 30 години. (Това са) и положителни новини преди Деня на Земята", написа в Туитър заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за въпросите на климата. "Това е добър ден за хората и за планетата", допълни Тимерманс.

Споразумението е постигнато от политическите представители на институциите, но трябва да бъде одобрено от правителствата и парламентите.
Зелените в ЕП са изразявали резерви към споразумението, но няма да имат достатъчно гласове сами да блокират приемането на законодателството.

Междувременно стана ясно, че непоследствено преди срещата за климата държавният глава на САЩ Джо Байдън ще обяви плановете на Вашингтон за намаляване почти наполовина на емисиите на парниковите газове, които страната изхвърля в атмосферата. Това съобщи вестник The New York Times, позовавайки се на източници от администрацията на американския президент.

Поетите с Парижкото споразумение за климата задължения предвиждат САЩ да намалят нивото на емисиите на парникови газове с 28% в сравнение с обема, регистриран през 2005 г. Байдън ще обяви, че САЩ възнамеряват да се стремят към 50% по този показател. Плановете на САЩ, надява се Белият дом, ще подтикнат другите страни да поемат нови ангажименти за опазване на климата на предстоящата среща на върха.

САЩ се върнаха към Парижкото споразумение след встъпването на Байдън на власт. В същото време Джон Кери, специален пратеник на президента по въпросите за климата, вече отбеляза, че Вашингтон очаква от други страни, включително Китай и Русия, нови стъпки в борбата с глобалното затопляне.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща