ЕС смята да въведе нови данъци в енергетиката

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
395
article picture alt description

Европейският съюз проучва възможността за въвеждане на нови данъци, стимулиращи прехода към нисковъглеродна енергетика, независимо от рисковете от социални протести, аналогични на движението на „жълтите жилетки“. Това е съобщил заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите, свързани с еврото и социалния диалог Валдис Домбромскис по време на неофициална среща на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Хелзинки, съобщава ТАСС.

„Смятаме да проведем дискусия, за да обсъдим какво може да се направи за въвеждане на допълнителни данъци в сектора на енергетиката с цел финансиране на подкрепата на прехода към нисковъглеродна икономика за борба с измененията в климата“, - смята той. „Съществуват различни опции, включително и разширяване на нашата система за търговия с квотите за въглеродни емисии или въвеждане на преки данъци за въглищната енергетика. Днес срещата е неформална, затова не трябва да се очакват официални  решения, но ние смятаме да определим най-перспективната посока, при която ще е лесно постигането на консенсус“, цитира агенцията думите на еврокомисаря.

В отговор на въпрос дали не се увеличава опасността от протести на обществеността в ЕС във връзка с въвеждането на подобни данъци, аналогични на този, с който бяха въведени  допълнителни такси върху бензина и дизела в полза на околната среда във Франция, което породи и движението на „жълтите жилетки“, Домбровскис каза: „Приемаме сериозно социалните проблеми, затова в рамките на работата на новата Европейска комисия (под ръководството на Урсула фон дер Лайен, която започва работа на 1 ноември) предлагаме да се създаде Фонд за справедлив преход към нисковъглеродна енергетика. В отделните региони, в отделните сектори на промишлеността съществуват рискове за спад при енергийния преход, затова сме длъжни да подпомогнем на тези хора и на тези предприятия да се преструктурират“, смята още Домбровскис.

За съжаление по тази тема няма коментар от българските власти, нито пък съобщение за това дали и кой е взел участие в тази неформална среща, която както се оказва е изключително важна за българския енергиен сектор, а и какво е изразеното официално становище на страната ни.



Европейската комисия в началото на годината представи концепция за преход на Европейския съюз към икономика с нулеви въглеродни емисии през 2050 г., но досега няма конкретни изчисления как на практика да стане това. Към настоящия момент алтернативните технологии за производство на енергия не са в състояние да издържат в свободна конкуренция с традиционните ТЕЦ-ове и атомни мощности. Алтернативните системи се нуждаят от непрекъснати дотации.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща