ЕС с предпоследна стъпка към четвъртия пакет санкции срещу Беларус

КОРПЕР II е съгласувал новите ограничителни мерки, в понеделник Съветът на ЕС се очаква да ги одобри окончателно

Икономика / Свят
3E news
428
article picture alt description

Eвросъюзът направи още една крачка към налагането на нов пакет санкции срещу Беларус. Според източник на ТАСС от дипломатическите среди Комитетът на постоянните представители на правителствата на държавите членки на ЕС (КОРПЕР II) днес е съгласувал четвъртият пакет ограничителни мерки срещу Миснк. Според неофициалната засега информация той включва имената на около 80 представители на беларуската държавна администрация и силови структури, на които ще бъде забранен достъпът до държавите от ЕС, а банковите им сметки в държави-членки, ако имат такива, ще бъдат блокирани. Паралелно с това в списъка фигурират и иманета на 7 юридически лица от Беларус, като на европейският бизнес ще бъде забранено да контактува и работи с тях.

Преминалата днес процедура обаче не налага автоматично новите санкции. За да влязат те в сила, трябва да бъдат одобрени и от Съвета на външните министри от ЕС. По всяка вероятност решението ще бъде одобрено на 21 юни, за когато има насрочена среща на първите дипломати на държавите членки.

Върху новия пакет санкции срещу Беларус в Евросъюза работят отдавна. Повод за ускореното му приемане обаче стана принудителното кацане на самолета на Ryanair в Минск на 23 май т.г., след което бе арестуван един от пътниците на борда – опозиционният журналист и критик на властта Роман Протасевич. В същата връзка ЕС обмисля въвеждането и на икономически санкции срещу Беларус. Реално обаче такива вече има. Още в първите дни след инцидента Евросъюзът препоръча на авиокомпаниите да заобикалят беларуското въздушно пространство, в резултат на което огромна част от тях го направиха, независимо че такова решение на официално ниво няма. Бяха преустановени и редица редовни въздушни линии между Минск и ЕС, а достъпът на беларуския държавен авиопревозвач „Белавиа“ до европейските летища също беше ограничен. 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща