ЕС разчита на ръст на доставките на газ от Каспийския регион до 25 млрд. куб м до 10 години

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
692
article picture alt description

Европейският съюз разчита на увеличение през следващите 10 години на доставките на газ за Европа от Каспийския регион до 20-25 млрд. куб м, каза комисарят по бюджет и човешки ресурси в Европейската комисия Гюнтер Йотингер на пресконференция в Баку в сряда.
„Нашата обща цел е през следващите 10 години доставките на газ от региона на Каспийско море (по „Южен газов коридор“) да се увеличат минимум два пъти – до 20 млрд. куб метра годишно и дори до 25 млрд. куб метра годишно“, каза Йотингер.

Той отбеляза, че Европейският съюз е оптимист по повод строителството на Трансадритаическия газопровод и очаква този процес да приключи през 2019 – 2020 г.


„Предвид плановете за отказ от въглищата (в Европа), през следващите десетилетия търсенето на природен газ ще се увеличи. Сега усилено се използват газовите запаси от Нидерландия, но те намаляват и Европа ще се нуждае от повече внос на газ. Каспийският регион е нов маршрут и нов източник на газ“, каза още Йотингер. Той отбеляза също така, че географията на страните, купувачи на азербайджански газ в рамките на проекта „Южен газов коридор“ също се разширява.

„Азербайджан и SOCAR са стратегически партньори на ЕС. Нашето сътрудничество ще продължи и след пълното въвеждане в експлоатация на „Южен газов коридор“. По проекта има договореност за разширение и към други страни“, каза Йотингер.

Проектът „Южен газов коридор“ предвижда създаване на газова тръбопроводна инфраструктура за транспортиране на газ за Европа през Турция на азербайджански газ, добиван в рамките на втория етап от разработката на газокондензатното находище „Шах Дениз“. Основни компоненти на проекта е разширението на проекта за находището, разширението на Южно-Кавказкия газопровод (Баку-Грузия-границата с Турция), строителството на Трансанадолския (TANAP) газопровод от източната до западната граница на Турция и Трансадриатическия газопровод (TAP), който съединява Гърция, Албания и южната част на Италия през Адриатическо море.

Общата стойност на проекта е 40 млрд. долара.

Първите доставки на азербайджански газ за Европа се очакват в началото на 2020 г. и ще са в обем от 10 млрд. куб м газ годишно. Освен това 6 млрд. куб м от азербаджанския газ ще се доставя до западните региони на Турция. Доставките за турция започнаха през лятото на 2018 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща