ЕС постигна компромис за зелените инвестиции в природен газ, но страните остават разединени по темата

Енергетика / Свят
Георги Велев
991
article picture alt description

27-те енергийни министри на ЕС стигнаха до нелек компромис относно преразглеждането на правилата на ЕС, обхващащи инвестициите в трансгранична енергийна инфраструктура, така нареченият регламент TEN-E. Натовареният дебат създава нежелан прецедент за бъдещи дебати по въпроса за природния газ.

Окончателният компромисен текст, приет от страните от ЕС в петък, остави някои столици недоволни от ограничителния подход на блока към синьото гориво, докато други отказаха да го подкрепят, тъй като позволява твърде много изкопаеми газове в бъдещата европейска тръбопроводна мрежа.

Това, което холандската делегация нарече „равномерно разпределение на нещастието“ по въпроса, хвърля дълга сянка върху всеки бъдещ дебат около газа, коментира Euractiv. „Това ясно показва колко спорен е въпросът с газа, дори в рамките на институциите“, каза Елиса Джанели, политически съветник в климатичния тръст E3G. По думите ѝ този е спорен въпрос ще продължи да разделя мнозинствата във всяка институция.

При преразглеждането на регламента за трансевропейската енергийна инфраструктура (TEN-E) се наблюдава равномерно разделение между 11 предимно западноевропейски държави и девет предимно централно и източноевропейски държави по отношение на зелените инвестиции в природния газ.

По време на дебата и двете страни имаха блокиращо мнозинство, което прави компромиса изключително труден за намиране.

Трудното споразумение остави отворена вратата за някои проекти за природен газ, включително прехвърляне - или преобразуване - за текущи проекти в Кипър и Малта, насочени към свързването на двата средиземноморски острова с европейската газова мрежа.

Друг оспорван въпрос беше дали ЕС трябва да предостави финансова подкрепа за смесването на водорода с изкопаеми газове. До 20% водород може безопасно да се добави към съществуващите газопроводи, без да се налага преоборудване. Привържениците на този ход дори твърдят, че това може да бъде първата и лесна стъпка за декарбонизация на европейската газова мрежа. Над този праг тръбопроводите изискват скъпо преоборудване или преустройство, за да могат да пренасят по-големи количества водород.

В петък министрите на енергетиката на ЕС се съгласиха да прекратят финансовата подкрепа за смесване в газопроводите през 2027 г., а не през 2029 г. Те също така се съгласиха да спрат финансирането за „преоборудване“ на тръбопроводи, но оставиха възможността за „конверсия“.Но според Джанели това е по-скоро игра на думи, отколкото значително увеличаване на амбицията.

„Мисля, че можеше да се намери по-добър компромис. Когато погледнете оригиналното предложение на Комисията, да, имате нисковъглеродни референции, но нямате никакви преработки, нямате никакво смесване “, смята тя

Европа е разделена

Регламентът TEN-E създава рамка за Европейския съюз за финансиране на трансгранична енергийна инфраструктура. Той решава кои проекти отговарят на европейския списък с проекти от общ интерес, което отваря вратата за по-бързо разрешаване и 5,8 милиарда евро финансиране, освободено от правилата на ЕС за държавна помощ.

На срещата в петък някои страни от ЕС, включително Чехия, Полша, Унгария, България и Румъния, подкрепиха по-голяма роля за газа, като Полша предположи, че смесването с водорода може да бъде постоянно. Според Чехия това мискиране може да продължи до 2035 г.

„Със сигурност не искаме да използваме природния газ завинаги. Нито Чехия иска да предизвика някакъв „ефект на заключване“ в подобен вид инвестиции“, каза чешката делегация. „Искаме обаче да използваме вече съществуващата инфраструктура, за да стимулираме растежа на водородната икономика“.

Те бяха изправени срещу 11 предимно западни страни от ЕС, начело с Люксембург, които искаха да газът да остане извън регулациите занапред. Четири от тях отказаха да подкрепят окончателното споразумение, като Испания се позова на проблеми около интелигентните газови мрежи, а Люксембург, Германия и Австрия отказват да подкрепят формулировката около електролизаторите, които се използват за производство на зелен водород.

„Категорията електролизатори не дава достатъчно приоритет на възобновяемите енергийни източници“, докато „категорията интелигентни газови мрежи не съдържа достатъчно критерии за устойчивост и оставя отворена вратата за нисковъглеродни газове, чиито климатични характеристики са под въпрос“, каза дипломат от една от четирите страни, които отказаха да подкрепят компромисния текст.

И въпреки че дерогацията при смесването на горива е ограничена, тя все още присъства в текста, добави дипломатът.

Люксембург водеше в последния момент опит да засили ролята на възобновяемата енергия за електролизаторите, но не успя да спечели достатъчно подкрепа. Дори Дания, която първоначално беше на страната на Люксембург, заяви, че може да се придържа към предложения компромис.

Франция, подобно на Италия и Финландия, запази мълчание по време на целия дебат за природния газ. Докато по-рано през деня френската делегация показа известна подкрепа за ограничаването на ролята на газа, призивът на страната да подкрепи португалското предложение за председателство на ЕС можеше да подтикне други страни да го подкрепят, уточнява Джанели.

ЕК изразява съжаление за „пропуснатата възможност“ за постигане на целите на ЕС в областта на климата

Първоначалното предложение на Европейската комисия беше да спре цялото финансиране от ЕС за проекти за изкопаеми газове и вместо това да насочи пари в електрически и нисковъглеродни енергийни мрежи, за постигане на климатичните цели. Въпреки че проектите за електроенергия не бяха засегнати от дискусията за газа, компромисът, постигнат от страните от ЕС, бележи намаление на амбицията на ЕС по отношение на изменението на климата, смятат представителите на Брюксел.

„С безпокойство гледам на предложението за продължаване на инвестициите в мрежи за природен газ през следващите 10 години под формата на модернизация за смесване на водород“, каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън. „Съществува голям риск тези инвестиции да изместят други зелени инвестиции. Също така не съм убедена, че смесването е напълно в съответствие с европейската водородна стратегия “, поясни тя. „Въпреки че разбирам залозите, виждам в някои области риск да се пропуснат възможностите за постигане на европейските климатични и енергийни цели“, каза Симсън.

Полша обаче има съвсем различен подход. Според Михал Куртика, полски министър на климата и околната среда, съществуващите газови мрежи трябва да бъдат преназначени и модернизирани, за да транспортират водород и да спомогнат за увеличаване на търсенето му.

„Трябва да адаптираме мрежите. Трябва да се уверим, че вече съществуващата газова инфраструктура ще бъде адаптирана да транспортира и декарбонизирани газове, включително водород “, заяви той преди няколко месеца.

Предизвикателствата предстоят

Регламентът TEN-E не е единственият законодателен акт, който обхваща газа. Но той е първият, който достига до министрите на ЕС и като такъв има огромно политическо значение и за ориентир в дебата за природния газ. Критериите за устойчиво финансиране на ЕС вече срещнаха закъснения поради разделенията по отношение на газа и те вероятно ще нараснат, тъй като на масата ще бъдат внесени повече закони, които ще бъдат преразгледани.

Още една битка предстои през декември, когато Европейската комисия трябва да внесе цялостна ревизия на законодателството на ЕС, свързано с регулациите при природния газ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща