ЕС по-твърд в търговските преговори, ще включва климатични цели в сделките

Икономика / Свят
3E news
355
article picture alt description

Европейският съюз ще стане по-настъпателен в търговските преговори и ще настоява международните му партньори да включват борбата с климатичните промени в бъдещи сделки, твърди еврокомисарят за търговията Валдис Домбровскис, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервю, публикувано днес в няколко медии по повод търговската политика на съюза, Домбровскис отбелязва, че ЕС ще се стреми към реформа на системата за уреждане на спорове на Световната търговска организация и ще гарантира, че тя определя правилата за дигиталната търговия.

"За да се защитим, когато другите страни (по споразумение - бел. ред.) не играят по правилата, ЕС ще предприеме стъпки, за да бъде по-твърд и по-настоятелен", казва Домбровскис, цитиран от "Политико".

"Ще укрепим инструментите, с които разполагаме, за да отстояваме правата и ценностите си и да се предпазим от нелоялни търговски практики", допълва той.

Днес Европейската комисията ще предложи Парижкото споразумение за климата от 2015 година да бъде съществена част от бъдещите търговски сделки, както и ще иска ангажименти от партньорите в Г-20 за целите за климатична неутралност, пише "Файненшъл таймс".

Блокът ще прегледа освен това правилата, целящи да изключат продуктите, свързани с принудителен труд, от веригите за създаване на стойност на компаниите в ЕС, и ще придвижи напред предложените законови правомощия за защита на ЕС от принудителните действия на трети държави.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща