ЕС одобри плана на ЕИБ за зелено кредитиране в размер на 1 трилион евро до 2030 г.

Енергетика / Свят
3E news
1014
article picture alt description

Правителствата на Европейския съюз одобриха в сряда зелена „пътна карта“ за кредитната ръка на блока, която ще спре да финансира проекти за изкопаеми горива и разширяване на летищата. Според климатичните групи в Европарламента обаче това не е достатъчно, съобщава Euractiv.

Пътната карта на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) като „Климатична банка“ се обсъжда от миналата година, когато беше изложена като знак за намерението на ЕС да води в борбата срещу изменението на климата. Планира се 1 трилион евро трябва да бъдат изразходвани до 2030 г. за проекти, насочени към климата, биоразнообразието и устойчивостта. От ЕИБ припомнят, че  "всички дейности по финансиране" също ще бъдат приведени в съответствие с Парижкото споразумение за климата до края на тази година.

Управителният съвет също потвърди тази климатична мисия на ЕИБ и, че политиката на банката е за финансиране на проекти, които „не нанасят значителна вреда“ на целите за ниски нива на въглеродни емисии. „Това е основен принос за ролята на Европа, водеща към декарбонизация и зелена, устойчива и социално приобщаваща икономика“, заяви президентът на ЕИБ Вернер Хойер в изявление.

Екологичните групи приветстваха предложенията на ЕИБ миналата година, но заявиха, че окончателната версия е лишена от някои от първоначалните си амбиции.

Крайният срок за спиране на финансирането на нефтени и газови проекти в крайна сметка бе удължен с година, някои други вредни проекти все още ще получат подкрепа до 2022 г.. също така и пътното строителство също ще продължи да се финансира от ЕИБ.

„Разочаровани сме от решенията на европейските правителства, приели тази пътна карта за климата“, каза Ксавие Сол, директор на Counter Balance, коалиция от неправителствени организации за развитие и околна среда.

„На практика това означава, че ЕИБ няма да се приведе в съответствие с Париж до края на 2020 г. В светлината на спешността за дейностите по опазване на климата това е пропусната възможност.“

Въпреки това групите приветстваха официалното признаване на изменението на климата като приоритет за ЕИБ и нарекоха стъпката за спиране на финансирането на разширяването на летищата „забележима стъпка напред“.

Очаква се ЕИБ да направи още една малка, но значителна промяна, като официално се приведе в съответствие с ангажимента от Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. „COVID-19 не е единствената криза в нашите ръце“, припомни още Хойер.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща