ЕС и Великобритания са постигнали търговска сделка?

Икономика / Свят
3E news
559
article picture alt description

Великобритания и ЕС са се договорили за търговска сделка, написа кореспондентът на Sky News Джо Пайк в Twitter, позовавайки се на източник от  "Даунинг стрийт" 10, резиденцията на премиера и главна квартира на правителството на Обединеното кралство. „Източник на Даунинг Стрийт: Сделката е постигната“, се казва в съобщението. Последвано от: "Все пак други отговорни източници от "Даунинг стрийт" са далеч по-предпазливи: "Още преговаряме". Още няма официално потвърждение от управляващите, нито от големите британски медии, информира Дарик. 

Журналистът от channel4news Георг фон Харах, който отразява Европейския съюз, както и Брекзит, съобщи в Туитър, че по въпроса за сделката Великобритания - ЕС председателят на ЕК Фон дер Лайен е планирала пресконференция днес, която още не е официално анонсирана. По информация на Фон Харах от участници в преговорите, отпада вариантът за официално изявление тази вечер, което е възможно да стане утре, 24 декември.

Политическият редактор на Би Би Си Лора Куенсберг заяви, че изглежда "много вероятно" двете страни да "вървят към" споразумение. Но това "не беше подписано и запечатано", уточни тя.

Споровете относно риболовните права и правилата за бизнес конкуренция остават ключовите препятствия пред постигането на сделка. Представител на ЕС, близък до преговорите, заяви: "Време е за пробив, но информациите за обявяване на сделката са преждевременни."

През последните два дни властите в Обединеното кралство направиха сериозни отстъпки в преговорите по търговска сделка с ЕС. Това съобщи Reuters, позовавайки се на източник от френското правителство, предава TACC, цитирана от агенция “Фокус”.

"Британците направиха огромни отстъпки в преговорите през последните 48 часа", каза източникът. Според него са направени отстъпки, включително по въпроса за риболова.
Двете страни имат срок до 31 декември - когато Великобритания вече излиза от търговските правила на ЕС - да постигнат и ратифицират споразумение. В противен случай се задават усложнения с облагане с данъци върху вносните стоки на другия, което ще повлияе на цените.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща