ЕС: Инвестициите в газови централи няма да се признават за устойчиви и екологични

При ядрената енергетика устойчивите вложения ще се признават едва след изготвянето на анализ на ЕК

Енергетика / Свят
Георги Велев
6910
article picture alt description

Електроцентралите, задвижвани с природен газ, няма да бъдат класифицирани като устойчива инвестиция в Европа, освен ако не отговарят на ограниченията на емисиите, които в момента са непосилни за тях. Това става ясно от проекторегламентите на Европейския съюз, информира от Ройтерс. Основополагащите правила на ЕС, които трябва да бъдат финализирани тази година, ще принудят доставчиците на финансови продукти да разкрият от края на 2021 г. кои инвестиции отговарят на климатичните критерии и следователно могат да се предлагат като „устойчиви“.

Целта е да се насочат милиарди евро от така необходимо частно финансиране в проекти с ниски въглеродни емисии, за да се помогне на ЕС да постигне амбициозни климатични цели. Така ще се ограничи и така наречения greenwashing – процес, при който се предава фалшиво впечатление или предоставяне на подвеждаща информация за това как продуктите на дадена компанията са по-екологични. Чрез мерките се очаква в Европа да се спре етикетирането на инвестиции, които не отговарят на критериите за „зелени вложения“.

В проектоправилата се казва, че за да бъдат класифицирани като устойчива инвестиция - такава, която има „съществен“ принос за ограничаване на изменението на климата - газовите централи трябва да произвеждат не повече от 100 грама еквивалент на CO2 на всеки киловатчас.

Дори най-ефективните европейски газови централи произвеждат повече от три пъти над тази граница, според изчисленията на индустрията и независимия мозъчения тръст за климата, Ember. За да се съобразят с това изискване, газовите централи могат да използват технология за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), но към момента нито една европейска централа на газ не го прави. Има отделни случаи на компании като Equinor и Shell, които разработват местни проекти за CCS съхранение в индустриални сектори.

„Основното искане на газовото лоби беше окончателно отхвърлено“, каза Ребека Вон, анализатор, проследяващ лобирането на индустрията за InfluenceMap. Групите от газовата индустрия засилиха лобистките си усилия, след като повечето газови централи и газопроводи бяха изключени от временния списък, публикуван през март.

Компании като BP, Total и Equinor, подписаха отворено писмо до лидерите на ЕС призовавайки правилата за зелено финансиране да се надграждат върху съществуващия пазар и газоснабдителна мрежа като гръбнак на бъдещата енергийна система на блока, припомня euractiv.

Към момента ЕК отказа да коментира проектоправилата, които подлежат на промяна преди публикуването.

Правилата няма да забраняват на компаниите да инвестират в проекти, които не отговарят на „устойчивите“ критерии на ЕС, но индустриалните групи предупредиха, че изключването на газови централи може да означава, че те ще се борят за набиране на финанси - дори за намеренията си за вложения за намаляване на вредните емисии.

Правилата на ЕС използват по-строг лимит на емисии от прага от 250 g CO2 на kwh, използван от Европейската инвестиционна банка за проверка на инвестициите. До края на 2021 г. ЕИБ ще спре да финансира и проектите за изкопаеми горива, които не водят до трайно понижение на вредните емисии във въздуха.

„Наличието на праг, който не съответства на ЕИБ, предполага липса на обединени правила между публичното и частното кредитиране, което е перверзно“, заяви  пред агенцията генералният секретар на Еврогаз Джеймс Уотсън.

Проектът за правилата ще означи определени инвестиции в газопроводи като устойчиви - включително реконструкциите им, за да се даде възможност на системите да пренасят повече нисковъглеродни газове като водород. Това е важно и за ограничаването на изтичането на метан при съоръженията на различните индустрии.

Инвестициите в нови тръбопроводи обаче биха се считали за устойчиви само ако са посветени на транспортирането на нисковъглероден газ.

По отношение на правила за инвестициите в ядрената енергия – те ще бъдат добавени към устойчивите инвестиции, но след анализ на ЕК по темата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща