„Енергоатом“ планира да зареди с гориво от Westinghouse още един енергиен блок

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
738
article picture alt description

Украинската компания „Енергоатом“, която оперира атомните електроцентрали в страната планира през тази година да зареди със свежо ядрено гориво, произведено от компанията Westinghouse Electric Company активната зона на енергиен блок №2 на Южно-Украинската АЕЦ. След зареждането това ще е вторият блок, напълно приведен за замяна на горивото от руската ТВЕЛ с това на Westinghouse. Това става ясно от изявление на генералния директор на Южно-Украинската АЕЦ Владимир Лисниченко, цитиран от украински медии.

„По-нататъшните ни планове са насочени към осъществяване на зареждане изцяло с гориво от Westinghouse и на активната зона на блок №2, сега той е зареден с американско гориво до 50 %. Това може да стане през 2020 г.“, казва той.  Лисниченко напомня, че през миналата година компанията е заредила изцяло с гориво от Westinghouse трети енергиен блок на Южно-Украинската АЕЦ и сега той е в режим на опитна експлоатация.

„През 2019 г. може да завършим опитната експлоатация с това гориво и да преминем към промишлена. Преминаването на американското гориво към категорията на промишлена експлоатация ще означава, че това гориво без проблем ще може да се прилага и от други страни, чиито атомни електроцентрали са построени по технология от времето на Съветския съюз, като България, Индия, Иран, Китай, Чехия“, добавя генералният директор.

Както се уточнява, „Енергоатом“ осъществява проект по диверсификация на ядрено гориво за реакторите от съветски тип ВВЕР-1000. Към настоящия момент ядрено гориво, произведено от Westinghouse се експлоатира на 6 от 15 енергийни блока. Внедряването му се планира и на трети енергиен блок на Ровенската АЕЦ през 2021 г.

Припомняме, че през 2020 г. страната ни трябва да се съобрази с изискванията на ЕС за диверсификация на ядреното гориво и да обяви търг.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща