Енергийното сътрудничество между Гърция и САЩ е сред топ приоритетите на Вашингтон

Енергетика / Свят
3E news
681
article picture alt description

Енергийното сътрудничество между Атина и Вашингтон бе в центъра на разговорите между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и американския министър на енергетиката Дан Бруийет, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. Двамата се срещнаха днес в Атина и обсъдиха перспективите за нови американски инвестиции в енергийния сектор на Гърция.

На срещата присъстваха и гръцкият министър на енергетиката Костис Хадзидакис, генералният секретар за енергетиката и природните ресурси в министерството на развитието Александра Сдуку и дипломатическият съветник на гръцкия премиер Елени Сурани. Американският министър на енергетиката Дан Бруийет е подчертал в туит ангажимента на Вашингтон към няколко енергийни проекта, сред които Трансадриатическия тръбопровод, плаващият терминал за втечнен газ край Александруполис и интерконекторът Гърция-България.

“За мен е чест да се срещна с гръцкия премиер, за да обсъдим успеха на Гърция в насърчаването на регионалното сътрудничество и споделения просперитет чрез енергия. Ние се ангажираме да подкрепяме проекти като TAP, LNG терминала край Александруполис, IGB и ролята на Гърция в East Med Gas Forum и Инициативата “Три морета”, написа в Туитер Дан Бруийет.

Енергийният сектор бе посочен като един от шестте приоритета на гръцко-американския стратегически диалог, отбелязва гръцкото издание. Друга важна тема на разговорите е била добива на природен газ в Източното Средиземноморие.


Вижте още:

 Гърция става „най-важният център за алтернативни доставки на газ“ в Югоизточна Европа

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща