Гръцката Energean Oil & Gas Plc наддава за петролния и газовия бизнес на EDF Oil & Gas

EDF продава италианското отделение на Electricite de France SA., като търси средства за финансиране на своите проекти за ядрена енергия и енергия от възобновяеми източници

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
473
article picture alt description

By Dinesh Nair and Yaacov Benmeleh

 

Energean Oil & Gas Plc, гръцката енергийна компания, която миналата година продаде акции в Лондон, наддава за петролния и газовия бизнес на италианското отделение на Electricite de France SA.

Някои други потенциални кандидати са отпаднали от наддаването.

Бизнесът преди време привлече първоначален интерес на потенциални купувачи, включително Neptune Energy и Apex International Energy на Warburg Pincus, съобщи Bloomberg News през януари. Други конкуренти, включително Wintershall Dea GmbH, клон на L1 Energy на Mikhail Fridman, също можаха да се запознаят с бизнеса, казваха по онова време хора, запознати с въпроса.

Сделката ще бъде първото голямо придобиване на Energean след нейното вписване и ще помогне компанията да се разшири в страни, включително Италия и Египет. EDF търси цели 2 милиарда долара за активите, заявят през януари източници, запознати с въпроса.

EDF продава бизнеса, като търси средства за финансиране на своите проекти за ядрена енергия и енергия от възобновяеми източници. Edison реализира придобивания, за да разшири бизнеса си на дребно, като през миналата година похарчи 195 милиона евро ($220 милиона), за да придобие Gas Natural Vendita Italia.

Не са взети окончателни решения и няма сигурност, че обсъжданията ще доведат до споразумение, казват информаторите. Представители на EDF, Energean и Neptune отказаха коментар. Представители на L1 и Warburg Pincus не отговориха веднага на искания за коментар.

През март миналата година Energean събра в Лондон 330 млн. паунда ($418 млн.) от IPO/първоначалното публично предлагане.

През тази година акциите на компанията са се повишили с 31% - до миналата седмица, което й дава пазарна стойност от около 1,3 млрд. Паунда.

EDF съобщи, че планира да продаде активи до 3 милиарда евро до края на следващата година, за да запази цената на заема за финансиране. Миналия месец френската компания завърши продажбата на 25% дял в швейцарския производител на електроенергия Alpiq за около 489 швейцарски франка ($493 млн).

 

Преводът е публикуван в Бюлетин на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща