Енергиен експерт: „Росатом“ предлага на Саудитска Арабия най-модерната технология за ядрен реактор в света

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
248
article picture alt description

Държавната корпорация „Росатом“ предлага на Саудитска Арабия най-модерната в света технология за ядрен реактор - ВВЕР-1200 от поколение „3+“, която вече се използва в Русия. Това обяви руският енергиен експерт Александър Уваров, цитиран от онлайн вестника SABQ.

 

„Росатом“ участва в търга за изграждане на първата атомна електроцентрала в Саудитска Арабия, пише изданието и припомня, че преди година „Русатом Овърсиз“ АД (част от “Росатом”) получи известие от Центъра за изследване на ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници на Крал Абдула (KACARE) за преминаването към следващ етап от процедурата.

 

По думите на Уваров друга държава от Близкия изток – Египет, заедно с руски партньори, вече осъществява мащабен проект за изграждане на АЕЦ, а изборът на Русия като партньор и доставчик на технологии, е направен след разглеждане на редица конкурентни предложения.

През 2015 г. Русия и Саудитска Арабия сключиха споразумение за сътрудничество в областта на мирното използване на атомната енергия. Това дава възможност на двете страни да работят заедно в редица области - изграждане на АЕЦ, обезсоляване на морска вода, доставка на ускорители и радиоизотопи за медицината, промишлеността и селското стопанство.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща