Експерти очакват бавно възстановяване на нефтогазовия сектор след пандемията

Енергетика / Свят
3E news
566
article picture alt description

Цените на петрола и газа се възстановяват от най-ниските нива постигнати по време на пандемията от коронавируса, но ситуацията в сектора остава трудна предвид конкуренцията и изискванията на инвеститорите.

Световните разходи за добив на нефт и газ според очакванията ще останат под нивото отпреди пандемията поне до края на 2025 г., според прогнозата на консултантската компания WoodMackenzie. Това се обяснява със затрудненията, с които се сблъскват компаниите в опитите да възстановят приходите при необходимост от намаляване на емисиите от парникови газови.

В същото време инвестициите в технологиите за възобновяеми източници на енергия растат, което може да се отрази негативно на нефтогазовия пазар в дългосрочно бъдеще.

Цените на петрола и газа са се увеличили от ноември, но се очаква, че те ще останат под нивото, осигуряващо добри приходи, още повече, че секторът все още се възстановява след рекордния спад на търсенето на горива през миналата година.

В тази връзка компаниите не бързат да се захващат отново със сондиране. Една трета от производителите на петрол, анкетирани от Банката на Федералния резерв в Далас през четвъртото тримесечие заявиха, че планират само леко да увеличат капиталовите си разходи през настоящата година. Около половината са казали, че ще запазят разходите си на настоящото ниво или ще ги съкратят.

Така например Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. Смятат да инвестират общо 177 млрд. долара до края на 2025 година вместо първоначално планираните 260 млрд. долара.

Световните разходи в нефтогазовия сектор през следващите 5 години според очакванията ще е една на половината от сумата, която компаниите са инвестирали през 2010-2015 години, според WoodMackenzie. През миналата година обемът на инвестициите поради пандемията е достигнал най-ниското ниво от 2005 г.

Инвеститорите, освен това оценяват и възможността за вложения в алтернативни източници на енергия, в частност в слънчеви и вятърни, разходите, за които съществено са спаднали през последните две години. Така също те проучват и възможността за инвестиции в сектора на биогоривата.

Секторът на възобновяемата енергия и технологиите за „чиста“ енергия може да привлекат 60% от световните инвестиции в енергетиката през настоящото десетилетие, прогнозират от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

МАЕ очаква, че инвестициите в неизкопаемите видове енергоносители средно ще достигат 1,4 трлн. долара годишно, а петролът, природният газ и въглищата – 935 млрд. долара. През 2030 г. според прогнозата на агенцията инвестиции в неизкопаеми енергоносители ще представляват около две трети от енергийните разходи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща