Експерти от ЕС: Ядрената енергетика отговаря на условията за екологична инвестиция

Енергетика / Свят
3E news
1210
article picture alt description

Експерти, натоварени да преценят дали Европейският съюз трябва да обозначава ядрената енергия като екологична инвестиция, ще кажат, че горивото се квалифицира като устойчиво, се посочва в изтекъл документ, съобщава Euractiv. От медията уточняват, че Европейската комисия се опитва да завърши своята устойчива финансова таксономия, която ще реши кои икономически дейности могат да бъдат обозначени като устойчива инвестиция в ЕС въз основа на това дали отговарят на строги екологични критерии.

Миналата година експертните съветници на ЕС се разделиха по въпроса дали ядрената енергетика заслужава зелен етикет, като признаха, че макар да произвежда много ниски емисии на CO2, затоплящи планетата, е необходим по-задълбочен анализ на въздействието върху околната среда на изхвърлянето на радиоактивни отпадъци.

Комисията поиска Съвместният изследователски център (JRC), неговата научна експертна група, да докладва по въпроса, припомня агенция „Фокус“.

В шроект на доклада на JRC, видян от EURACTIV и други медии, който трябва да бъде публикуван следващата седмица, се казва, че ядрената енергия заслужава зелен етикет.

„Анализите не разкриха никакви научно обосновани доказателства, че ядрената енергия вреди повече на човешкото здраве или на околната среда, отколкото другите технологии за производство на електроенергия“, се казва в доклада.

Съхранението на ядрени отпадъци в дълбоки геоложки формации се счита за „подходящо и безопасно“, добави той, въпреки че призна, че „понастоящем няма наличен дългосрочен експлоатационен опит, тъй като технологиите и решенията все още са в етап на демонстрация и тестване“.

В доклада обаче се цитират държави, включително Франция, Швеция и Финландия, които са „в напреднал етап от внедряването на своите национални съоръжения за дълбоко геологично обезвреждане“, като се казва, че „се очаква те да започнат работа през настоящото десетилетие“.

„По отношение на радиоактивните отпадъци и отработеното гориво има широк консенсус между научните, технологичните и регулаторните общности, че окончателното изхвърляне в дълбоки геоложки хранилища е най-ефективното и безопасно възможно решение, което може да гарантира, че не се нанасят значителни вреди на човешкия живот и околна среда за необходимия период от време“, се казва в доклада.

И въпреки че тежките ядрени аварии „не могат да бъдат изключени със 100% сигурност“, те са „събития с изключително ниска вероятност“, се добавя в доклада, като се посочва, че само реактори от трето поколение са пуснати в експлоатация в световен мащаб през последните 15 години след бедствието в Чернобил.

„Коефициентите на смъртност, характеризиращи състоянието на техниката [атомни електроцентрали от трето поколение], са най-ниските от всички технологии за производство на електроенергия“, заключава докладът.

Страните от ЕС са разделени по отношение на ядрената енергия. Както писа „Фокус“, преди срещата на върха на ЕС миналата седмица група от седем държави, включително Франция, Унгария и Полша, призоваха Комисията да подкрепи ядрената политика, включително таксономията.

Други държави, включително Австрия и някои екологични групи, се противопоставят.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща