Екологични организации приветстваха спирането на строежа на нова ТЕЦ в Западна Сърбия

Енергетика / Свят
3E news
658
article picture alt description

Граждански организации приветстваха обявеното спиране на строежа на новата ТЕЦ "Колубара Б" в Сърбия като първа стъпка към конкретни действия за борба със замърсяването на въздуха и за декарбонизация на енергийния сектор, се посочва в прессъобщение на организацията "Клаймът екшън нетуърк" Европа (CAN Europe), изпратено до БТА.

Новината за спирането на строежа на ТЕЦ "Колубара Б" беше съобщена в медиите в понеделник и предизвика реакции както от страна на миньорската общност, така и на министерството на мините и енергетиката. В съобщение на министерството се отбелязва, че плановете за енергиен преход с хоризонт 2050 г. трябва да бъдат фокусирани върху освобождаване от зависимостта от изкопаеми горива възможно най-скоро.

"Планирането на справедлив енергиен преход трябва да включва всички засегнати страни, както и експерти, и да осигури последователен подход за гарантиране на успешен енергиен преход. Това е единственият начин, по който Сърбия може да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г., което трябва да бъде основната й климатична и енергийна цел", посочи Виктор Беришай от "Клаймът екшън нетуърк" Европа.

Строежът на ТЕЦ "Колубара Б" започна през 1980-те години и беше прекъснат през 1992 г. Проектът беше възобновен през 2012 г., когато Европейската банка за възстановяване и развитие за кратко обмисляше финансиране на проекта. В началото на 2020 г. беше подписано предварително споразумение с ПауърЧайна (PowerChina), но все още не бяха издадени разрешителни.

"Предвид тежката зависимост на Сърбия от остаряла и замърсяваща технология за добив на енергия от въглища, която е отговорна за 50 процента от всички емисии на газове с парников ефект от ТЕЦ-ове на Западните Балкани, прекратяването на проекта "Колубара Б" е абсолютният минимум на това, което сръбското правителство може да направи. Сега то трябва също така да разгледа възможността за отказ от ТЕЦ "Костолац Б3", обяснява Миряна Йованович от белградското "Отворено училище", отбелязвайки, че "може да се окаже по-евтино да се откажеш, отколкото да плащаш такси за въглеродни емисии".

Тя изтъкна, че "въглищата постепенно отпадат в нашия регион, в останалата част на Европа и в света" и работните места в тази индустрия вече няма да могат да осигуряват благосъстояние на местните общности в Сърбия. "Ако не бъдат направени много скоро реалистични и своевременни планове за енергиен преход, Сърбия ще се окаже в капана на използването на скъпи въглищни централи, което само ще направи по-болезнено преминаването към зелена и чиста енергия за местните общности и населението като цяло", подчертава Йованович.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща