ЕК съобщи за рекорден ръст на търговията с LNG между САЩ и ЕС през март - 272 %

Най-високо ниво на тръговията е регистрирано през март 2019 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
734
article picture alt description

Европейската комисия съобщи за рекорден ръст на търговията с втечнен природен газ (LNG) между САЩ и ЕС през месец март тази година. За последните години общият внос в ЕС на втечнен природен газ от САЩ се е увеличил няколко пъти.


„Вносът на LNG от САЩ за ЕС постоянно расте и от момента на първия товар през април 2016 година се наблюдава рязък ръст след срещата на президента (на САЩ Доналд Тръмп) и председателя на ЕК Юнкер през юли 2018 г. Оттогава досега общият внос в ЕС на втечнен природен газ от САЩ се е увеличил 272 %, а през март 2019 г. е регистрирано най-високото ниво на търговия с LNG между ЕС и САЩ за над 1,4 млрд. куб м“, се казва в съобщението.


ЕК напомня също така, че през миналата седмица е било подписано грантово споразумение между полското правителство и компанията Polskie LNG за разширяване на терминала за втечнен природен газ на крайбрежието на Балтийско море. ЕС  е инвестирала почти 128 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие в разширението на този терминал, като допълнение към 224 млн. евро, вече инвестирани в предишния период на финансиране.

Колкото за руският газ за сравнение, в т. ч. на LNG, както става ясно също се регистрира увеличение. По данни на руската федерална митническа служба експортът на  природен газ  от Русия през 2018 г. е бил от порядъка на 220,6 млрд. куб м за 49,1 млрд. долара и 38,7 млн. куб м LNG за 5,286 млрд. долара. През 2018 г. „Газпром“ е доставил за чужбина рекордните 201,8 млрд. куб м газ, което е с 3,8 % повече от 2017 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща