ЕК подготвя нови правила за финансиране на ВЕИ проекти

Енергетика / Свят
3E news
5933
article picture alt description

По данни на Института за енергиен мениджмънт

Европейската комисия стартира четириседмична обществена консултация относно проекти на правила за създаване на нов механизъм за финансиране от ЕС за подкрепа на проекти за възобновяема енергия. Основната цел на този механизъм е да се даде възможност на държавите-членки да работят по-тясно заедно, за да постигнат своите индивидуални и колективни цели за възобновяема енергия. В резултат на това ще се улесни и по-изгодното разполагане на възобновяемите енергийни източници в ЕС в области, които са по-подходящи за него по отношение на география и природни ресурси и в крайна сметка ще допринесе за постигане на европейската амбиция по линия на Зелената сделка за постигане на въглеродно неутрален ЕС  до 2050 г. Механизмът трябва да бъде въведен до началото на 2021 г., както е предвидено в Регламента за управление.

Държавите-членки вече са поели ангажимент да изпълнят национални обвързващи цели за дела на енергията си, идваща от възобновяеми енергийни източници до 2020 г. Чрез националните си планове за енергетика и климат те също се ангажират да постигнат доброволно дял на възобновяема енергия до 2030 г., и между 2020 и 2030 г., следвайки националната траектория, водеща до тази точка.

Понастоящем държавите-членки постигат целите си въз основа на количеството възобновяеми енергийни източници, използвани на тяхна територия чрез национални мерки. Съществува обаче възможност за използване на механизми за сътрудничество с други държави-членки (каквото е въведено и в ревизираната директива за възобновяема енергия), като например статистически трансфери или съвместни проекти. Например Люксембург има споразумение с Литва, според което възобновяемите енергийни източници, произведени в последната, се отчитат към общите възобновяеми източници на първата. Този нов механизъм за финансиране отваря трета възможност: държавите-членки могат да се възползват колективно от проекти за възобновяеми енергийни източници, финансирани чрез търгове, като използват този механизъм за финансиране за целия ЕС.

Както е посочено в проекта за акт за изпълнение, този нов механизъм позволява на „допринасящите държави-членки“ да плащат доброволни финансови вноски в схемата, която ще бъде използвана за офериране на подкрепа за нови проекти за възобновяема енергия във всички държави-членки, които желаят да бъдат домакини на такива проекти („хостинг“ Държави-членки “). Това има предимството, че „допринасящите“ страни, които се надпреварват да постигнат целите си, могат да финансират проекти за възобновяеми енергийни източници другаде, които се отчитат към техните цели и са потенциално по-ефективни от разходите от възобновяемите енергийни източници, използвани за производство на енергия на тяхна територия. Предимството за „домакинстващата“ държава-членка е, че получава допълнителни местни инвестиции в проекти за възобновяеми енергийни източници - и следователно може да се възползва от предимствата по отношение на местната заетост, по-ниските емисии на парникови газове, подобреното качество на въздуха, модернизацията на енергийната система и намалената зависимост при внос. Въпреки това няма пряка връзка или договаряне между държавите, които допринасят и приемащите държави - Комисията ръководи процеса и разпределя статистическите данни.

За да се осигурят стимули както за „домакините“, така и за „допринасящите“ страни, проектът на правилата предвижда статистическите ползи от тези проекти да бъдат разделени между участниците, отразявайки тяхното участие.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща