ЕК няма да въвежда засега данък върху горивото за самолети

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
717
article picture alt description

Европейската комисия съобщи, че до края на тази година няма да внася предложение за данък върху горивото за самолети - керосин. Въпросът дали ще се налага данък върху керосина остава за следващия период на законодателни инициативи, стана ясно от изявление на ЕК. Обсъждане все пак ще има през юни.

Изследване, проведено по поръчка на Европейската комисия още през април 2017 г. е показало, че данък върху авиационното гориво в размер от 33 цента за литър (препоръчано в изследването) ще даде възможност за намаляване на емисиите от СО2 в авиационния сектор с 10 %, съобщи междувременно LeMonde, позовавайки се на съответните документи. Както отбелязва изданието, сега привържениците за въвеждане на такъв данък вече имат аргументи.

Прилагането  на този данък специално за Франция ще даде възможност за намаляване на емисиите от парникови газове от въздушния транспорт с 9%. Това е равно на спирането на 850 хил. автомобила от движението им по френските пътища и би донесло финансови приходи на държавата от порядъка на над 3,5 млрд. евро като допълнителни постъпления от данъци.

Според прогнозите, към 2037 г. самолетите ще превозват над 8,2 млрд. пътници в сравнение с 4,1 млрд. през 2017 г. Сега на европейско ниво въздушният транспорт обезпечава едва около три процента от всички изхвърляния на парникови газове. В същото време по-високите цени на горивото ще повлияе върху цените на билетите, което ще  доведе до намаляване на търсенето, отбелязва изданието.

Припомняме, че през месец март тази година Белгия предложи обсъждане на възможностите за въвеждане на ДДС за самолетните билети и акциз върху самолетното гориво. Франция в началото прие предложението, но по-късно се оказа не така ентусиазирана. По предварителна информация все пак това предложение предстои да бъде обсъдено през юни.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща