ЕК е разпределила 13 млрд. евро по инструмента SURE за извънредни ситуации между шест страни

Икономика / Свят
3E news
541
article picture alt description

Европейската комисия обяви във вторник, че е разпределила 13 милиарда евро от Подкрепата за смекчаване на рисковете от безработица при извънредни ситуации (програмата SURE) на шест членове на Европейския съюз, за да им помогне да запазят заетостта, която беше силно засегната от пандемията Covid-19. Комисията отпусна заеми в размер на 1,0 милиард евро на Чехия, 2,2 милиарда евро в Белгия, 4,06 милиарда евро на Испания, 2,47 милиарда евро на Ирландия, 1,87 евро на Италия и 1,4 милиарда евро на Полша.

"Кризата е трудна за много работници, които се страхуват за работата си. Средствата по програмата SURE помагат да се защитят работните места и дават възможност на икономиките да се възстановят по-бързо от кризата", коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По-рано този месец комисията изчисли, че SURE е предоставил подкрепа за между 25 и 30 милиона европейци и за между 1,5 и 2,5 милиона компании по време на продължаващата коронавирусна пандемия.

"Програмата SURE успешно подкрепи десетки милиони хора и фирми в целия ЕС, защитавайки ги от риска от безработица и опазвайки средствата за препитание. Докато вървим към възстановяването, ще продължим с мерки в подкрепа на възстановяването на трудовия пазар и ще предоставим активна подкрепа за работниците", заяви преди около седмица европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис.

Още през ноември ЕК емитира съвместни европейски облигации на стойност 8,5 милиарда евро за програмата SURE, за да помогне на държави членки на ЕС да подкрепят работните места, засегнати от пандемията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща