ЕК е предложила на Украйна бързо възстановяване на тристранните газови преговори

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
612
article picture alt description

Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович, намиращ се в Киев за встъпването в длъжност на президента на Украйна Володимир Зеленски е предложил на управляващите в най-кратки срокове да проведе нова тристранна среща на ниво министри с Русия и ЕС по газовите въпроси, съобщава ТАСС, позовавайки се на европейски източник.


„Заместник-председателят (на ЕК, Марош) Шефчович ще проведе в Киев среща с представители на екипа на новия президент и с премиера Владимир Гройсман. Той ще предложи в най-кратки срокове провеждане на нова тристранна министерска среща за газа за обсъждане на въпросите по транзита след 2019 г.“, е съобщил източникът.

Шефчович е заявил, че „Брюксел разбира трудностите в Украйна след обявяването на предсрочните парламентарни избори, но смята за неотложен въпрос с транзита на газа“.  „Не трябва да се допуска дори кратковременно прекъсване на транзита на газ през Украйна през 2020 г., предвид липсата на нов договор с „Газпром“. Тъй като може и да не може впоследствие да се възобнови, ако Русия успее да договорира 100 % от количествата за Европа по нови трасета, заобикалящи Украйна“, е заявил той.

Шефчович е подчертал, че институциите в ЕС са готови да окажат „максимална помощ за запазване на украинския транзит, но те са само посредници, а  интерес от преговорите и готовност за компромиси трябва да имат двете страни“.

Последната газова тристранна среща се състоя на 21 януари в Брюксел, но на нея не бе постигнат никакъв резултат. Страните изразиха готовност за продължаване на преговорите през месец май, след края на президентските избори в Украйна.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща