ЕК: Още от юни може да започне изплащане на средствата по програмите за икономическо възстановяване

Икономика / Свят
3E news
451
article picture alt description

Европейската комисия потвърди днес готовността си от юни да започне изплащане на средства от общия бюджет за разходите по програмите за икономическо възстановяване от пандемията. Говорител на комисията отбеляза, че дотогава се очаква да завърши одобрението на новото европейско законодателство за въвеждането на нови данъци - т. нар. "собствени приходи". С тези данъци се предвижда да бъдат изплащани заемите, които ЕК ще изтегли от международните финансови пазари и ще предоставя на държавите от ЕС.

Засега очакванията ни са тези срокове да бъдат спазени, посочи говорителят. По неговите думи в 24 от държавите в ЕС е необходимо националните власти, най-често парламентите, да дадат одобрение за изтеглянето на заема от комисията. Досега 19 държави са завършили този процес, уточни говорителят. Според него може да се очаква, че до края на юни всички страни ще са изпълнили необходимите изисквания, за да може законодателството да влезе в сила, заемът да бъде изтеглен и да започне разпределението на средствата.

Миналото лято държавите от ЕС определиха общ бюджет до 2027 г. от 1,824 трилиона евро, от които 750 милиарда евро за възстановяване на европейската икономика. Предвижда се 390 милиарда евро от средствата за възстановяване да бъдат предоставени като безвъзмездна помощ, а останалите 360 милиарда евро да бъдат заеми, чието изплащане да продължи до края на 2058 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща