Египет и Израел променят газовото споразумение за 15 милиарда долара, за да избегнат прекъсване на доставките

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
559
article picture alt description

Страните по сделката за износ на израелски природен газ за Египет,на стойност 15 милиарда долара, обмислят да променят това споразумение, което позволява постепенно увеличаване на доставките, като намалява риска от смущения, по информация от източници, запознати с въпроса.

Компаниите, разработващи двете най-големи находища на газ в Израел, управлявани от Noble Energy и Delek Drilling, работят върху промени в своя договор с египетския Holdings Dolphinus, които щяха да достигнат пикови доставки за три години, докато се опитват да избегнат прекъсвания в потоците, казаха източниците , с молба да не се идентифицират, защото въпросът е частен. Настоящият договор eза доставки от 7 Bcmg годишно.

Половината от този обем са т. нар. прекъсваеми доставки, което означава, че предлагането може да варира през часовете в пиковите или в неблагоприятните условия. Фирмите се стремят да направят цялата доставка без прекъсване, което същевременно отнема повече време, за да достигнат целта, казаха източниците.

Газовата сделка ще засили икономическите връзки между двете страни и ще донесе нов пазар за износ на новите находища на Израел в източното Средиземноморие. Двете правителства хвалят шумно този договор те се опитват да осигурят плавен старт. Партньорите в газовите открития в полетата на Израел TamarиLeviathan ще осигурят около 4,5 Bcmg газ през следващата година, 5,5 милиарда през 2021 г., а след това ще достигнат 7 милиарда до 2022г..

Партньорите на Leviathan проучват начини за увеличаване на годишния капацитет на платформата за предоставяне на по-големи обеми газ на Египет, но засега трябва да гарантират, че ще могат да обслужват съществуващия договор с Dolphinus. И Tamar, и Leviathan са почти напълно резервирани, въпреки че собствениците им очакват да имат повече обеми за изпращане в Египет до началото на 2021 г., когато се очаква гръцката компания Energean Oil & Gas да започне да пренася газ от две по-малки морски находища на Израел до местния пазар.

Все пак Delek и Noble непрекъснато отстраняват пречките пред сделката. Последният им успешен опит е от преди няколко седмици, когато компаниите успешно изпробваха тръбопровода между Израел и Египет, който от години остава бездействащ и многократно атакуван в началото на това десетелиетие от ислямистки бойци.

 

By Mirette Magdy and Yaacov Benmeleh, worldoil

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща