Европейският банков надзор иска от банките да създадат 10-годишни планове за климатичните рискове

Енергетика / Свят
Георги Велев
781
article picture alt description

Банките в Европейския съюз трябва да имат 10-годишен план, в който да се уточнява как ще се справят с екологичните, социалните и управленските рискове (ESG) с оглед на климатичните политики и крайния резултат за клиентите. Това обяви европейският банков надзор в сряда, цитиран от Ройтерс.

Нарастващите обеми пари се влагат в благоприятни за климата инвестиции и регулаторите искат инвеститорите да имат надеждна моментна снимка на зелените активи в дружествата, които търсят подкрепа, коментира агенция „Ройтерс“.

Докладът на Европейския банков орган (ЕБО) представя препоръки за банките и техните надзорни органи за приближаване на ESG рисковете и за подпомагане на ЕС да постигне целите си за намаляване на въглеродните емисии до 2050 г.

Банките трябва да планират стратегически за период от поне 10 години, за да покажат своята устойчивост към различни сценарии, да разкрият стратегическите цели на ESG, както и да преценят необходимостта от разработване на устойчиви продукти, уточняват от банковия надзор.

Климатичните рискове могат да включват „физически“ или свързани с времето събития като наводнения и рисковете от резки промени в стойностите на активите. Докладът на ЕБО разглежда втория стълб на основните банкови правила, които оценяват как се управляват рисковете при заемодателя.

Очаква се по-късно през годината да бъдат изложени подробни насоки за третия стълб, свързани с оповестяването на рисковете при подобни инвестиции. Работата по първи стълб или дали действителните капиталови изисквания трябва да се променят, за да отразят ESG рисковете, се очакват на по-късен етап.

Докладът се основава на съществуващи инициативи на ЕС, като например таксономията, която определя доколко даден продукт е устойчив, и правила за оповестяване за всички видове компании.

Европейската централна банка, която регулира топ заемодателите в еврозоната, ще използва доклада от края на 2022 г. за актуализиране на своя годишен преглед „SREP“ за това дали банките притежават достатъчно капитал, за да покрият рисковете в своите експозиции. Всички банкови надзорници в ЕС ще трябва да прилагат доклада или да обясняват всякакви пропуски, които имат.

„Ние поставяме първоначален акцент върху свързаните с климата рискове, тъй като данните са по-напреднали, но банките също трябва да подобрят своята идентификация и разбиране на социалните и управленските рискове“, каза Фабиен Льо Тение, експерт по политиките в звеното за рискове на ESG в банковия орган.

Понастоящем банките обикновено планират стратегически за период до пет години напред. „Повечето от нашите препоръки няма да бъдат изненада за банките, но вероятно ще има предизвикателство за банките да се срещнат с всички тях, поне в близко бъдеще“, сподели Льо Тение.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща