Европейските институции постигнаха временно споразумение на закона за климата

След като днешното временно споразумение бъде официално одобрено от Парламента и Съвета, Европейският закон за климата ще бъде публикуван в Официален вестник на Съюза и ще влезе в сила.

Климат / Свят
3E news
452
article picture alt description

Европейската комисия (ЕК) приветства днешното временно споразумение между съзаконодателите относно европейския закон за климата. Като един от ключовите елементи на европейския екологичен договор европейският закон за климата залага ангажимента на ЕС за постигане на климатична неутралност до 2050 г. и междинната цел за намаляване на нетните емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Това споразумение относно европейския закон за климата е ключов етап за Комисията на фон дер Лайен, изпълнявайки един от ангажиментите, обявени в политическите насоки на президента през юли 2019 г.

Президентът Урсула фон дер Лайен каза: „Радвам се, че постигнахме споразумение по този основен елемент от европейския зелен договор. Нашият политически ангажимент да станем първият климатично неутрален континент до 2050 г. вече е и правен ангажимент. Законът за климата поставя ЕС по зелена пътека за едно поколение. Това е нашият обвързващ залог за нашите деца и внуци. "

Изпълнителният вицепрезидент по европейската зелена сделка Франс Тимерманс добави: „Това е важен момент за ЕС. Постигнахме амбициозно споразумение да запишем нашата цел за неутралност на климата в обвързващо законодателство, като ръководство за нашите политики за следващите 30 години. Законът за климата ще формира зеленото възстановяване на ЕС и ще осигури социално справедлив зелен преход. Днешното споразумение също засилва глобалната ни позиция като лидер в борбата с климатичната криза. Когато световните лидери се съберат на Деня на Земята, ЕС ще излезе на масата с тази положителна новина, която се надяваме да вдъхнови нашите международни партньори. Това е добър ден за нашите хора и нашата планета. "

В допълнение към целта за климатична неутралност до 2050 г., днешната сделка укрепва европейската рамка за климатични действия. На първо място амбициозна цел за климата до 2030 г. за намаляване с 55% на нетните емисии в сравнение с 1990 г., с яснота относно приноса на намаляването и премахването на емисиите. На второ място признаване на необходимостта от засилване на поглъщането на въглерод в ЕС чрез по-амбициозен регламент LULUCF, за който Комисията ще направи предложения през юни 2021 г .. На трето място процес за определяне на целта за климата за 2040 г., като се вземе предвид индикативен бюджет за парникови газове за 2030–2050 г., който ще бъде публикуван от Комисията. На четвърто място ангажимент за отрицателни емисии след 2050 г .. На следващо място ще бъде създаден Европейски научен консултативен съвет по изменението на климата, който ще предоставя независими научни съвети. Ще се въведат по-строги разпоредби относно адаптирането към изменението на климата. Ще се въведе силна съгласуваност между политиките на Съюза с целта за неутралност на климата. Предстои също изготвяне на специфични за сектора пътни карти, очертаващи пътя към неутралността на климата в различни области на икономиката.

Комисията внесе предложението си за европейски закон за климата на 4 март 2020 г. След като днешното временно споразумение бъде официално одобрено от Парламента и Съвета, Европейският закон за климата ще бъде публикуван в Официален вестник на Съюза и ще влезе в сила.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща