ЕБВР отпуска 210 млн. евро заеми на PPC и EPCG за справяне с последствията от COVID-19

Енергетика / Свят
3E news
495
article picture alt description

Държавните енергийни дружества от Гърция и Черна гора - Public Power Corporation (PPC) и Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) са осигурили заеми в размер на 210 милиона евро, за да се справят с предизвикателствата, представени от пандемията на коронавируса.

Заемите, одобрени от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), ще позволят на компаниите да продължат да предоставят жизненоважни услуги в ситуация, в която приходите им са много по-ниски от обикновено. PPC ще получи 160 милиона евро, а 50 милиона евро са заделени за EPCG.

ЕБВР ще предостави необезпечен заем до 160 милиона евро на PPC, обясняват от банката. Според институцията заемът ще поддържа нуждите на PPC от оборотни средства в момент на нестабилност на плащанията на клиентите след избухването на кризата и ще гарантира стабилността на основните доставки на комунални услуги и поддържане на ускоряването към декарбонизация, е записано на сайта на банката.

От друга страна, заемът от 50 милиона евро за EPCG ще помогне за гарантиране на стабилността и устойчивостта на енергийните доставки в страната, като същевременно защитава постиженията, постигнати от черногорския енергиен сектор в неговата програма за декарбонизация.

Заемите се отпускат по програмата за подкрепа на жизненоважна инфраструктура на ЕБВР.

Председателят и изпълнителен директор на PPC Джордж Стасис заяви, че въпреки първоначалните смущения в ликвидността в началото на пандемията през март, компанията е успяла да възвърне нивата на оборотите си отпреди коронавирусната криза. „Ние се стремим да защитим компанията срещу възможността за нова пандемична вълна“, добави той.

Бранислав Пейович, главен изпълнителен директор на EPCG, заяви, че компанията иска да запази дейността си и да гарантира устойчивостта на планираните си инвестиции.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща