Държавният секретар на САЩ се е обявил против „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
303
article picture alt description

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е заявил пред министъра на външните работи на Германия Хайко Маас, че страната се обявява против „Северен поток 2“. Той  е посочил необходимостта от трансатлантическо сътрудничество за противопоставяне на Русия, става ясно от съобщение на Държавния департамент на САЩ.

„Държавният секретар на САЩ Блинкен е подчертал ангажимента на САЩ за сътрудничество с партньорите за противодействие на усилията на Русия за колективната сигурност и в тази връзка е подчертал, че САЩ се противопоставят на газопровода „Северен поток 2“, се казва в съобщение на Държавния департамент. 

По време на разговора двете страни са „обсъдили значението на трансатлантическото взаимодействие за справяне с предизвикателствата, които поставят Китай и Русия, усилията за насърчаване на деескалацията на напрежението в Близкия Изток и изтеглянето на военните от Афганистан. 

Днес по-късно в рамките на Арктическия съвет в Рейкявик се очаква среща на държавния секретар на САЩ с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. 

По-рано в медиите се появи информация, че САЩ няма да предприемат мерки срещу „Северен поток 2“, но ще направят всичко възможно, за да не бъде пуснат в експлоатация газопровода.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща