Държавен секретар на САЩ: Завършването на тръбопровода „Северен поток 2“ в крайна сметка зависи от строителите

Енергетика / Свят
3E news
633
article picture alt description

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че в крайна сметка зависи от строителите на газопровода "Северен поток 2" дали да го завършат, въпреки съпротивата на Вашингтон към проекта. Блинкен припомни, че е обяснил на германския си колега, че санкциите на САЩ срещу газопровода от Русия до Германия са били възможност и няма "двусмислие" в американската опозиция срещу неговото изграждане.

Тъй като тръбопроводът ще минава от Русия до Германия под Балтийско море, заобикаляйки Украйна, критиците твърдят, че това ще лиши Киев от доходни транзитни такси и потенциално ще подкопае усилията на Украйна за противодействие на руската агресия, припомня Pipeline & Gas Journal.

Кремъл твърди, че начинанието на стойност 11 млрд. Долара, ръководено от руската държавна енергийна компания "Газпром", е търговски проект, но американската администрация се противопоставиха на проекта.

Запитан дали има нещо, което Съединените щати могат да направят, за да спрат газопровода, Блинкен заяви пред CNN: „Е, в крайна сметка това зависи от онези, които се опитват да построят газопровода и да го завършат. Ние просто искахме да се уверим, че нашето ... противопоставяне към проекта бе добре разбрано“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща