Доставка на газ от Азербайджан за Унгария може да започне през 2021 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
708
article picture alt description

Министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто смята, че доставка на газ от Баку за Будапеща може да започне през 2021 г. Това става ясно от публикация на официалния сайт на унгарското външно министерство. Както се посочва, в петък се е състояла среща на външния министър на Унгария Сиярто и министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, на която страните са  договорили документ за създаване на работна група за подготовка на доставките на газ.


„Унгария е заинтересована от това през 2021 г. да вземе участие в увеличение на добива на природен газ в Азербайджан и в доставките на газ за Европа. Това е изключително важно за Унгария, тъй като диверсификацията на газовите трасета е отдавна на дневен ред, но по различни геоложки и регионални причини това засега не може да бъде осъществено“, се казва в изявлението на Сиярто.

Министър Сиярто добавя също така, че през миналата седмица Унгарие е постигнала споразумение с „Газпром“ по детайлите за доставките на газ до 2020 г. Той отбелязва също така, че отношенията между Русия и Украйна оказват „изключително сериозно“ влияние върху Централна Европа, предвид това, че още няма сключено споразумение за доставката на природен газ от 2020 г. По думите на Сиярто, това е изключително сериозен проблем за Унгария, тъй като половината от природният газ за страната постъпва през Украйна.

Желанието на Унгария за присъединяване към „Южен газов коридор“ бе заявено още през 2018  г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща