До 425 нарастват ограничителните търговски мерки срещу ЕС през 2018 г.

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
486
article picture alt description

Общият брой на ограничителните търговски мерки, предприети от трети страни по отношение на стоки и услуги от Европейския съюз през 2018 година се е увеличил с 45 до рекордните 425 търговски бариери, се казва в годишния доклад на Европейската комисия.

Според еврокомисаря по търговията Сесилия Малстрьом основният ръст на търговските бариери се дължи на Китай, а също така и на САЩ, Индия и Аржентина.  Ограничителните мерки са засегнали европейски експорт за милиарди долари. Еврокомисарят определя такива мерки като неоправдани и неприемливи..

В настоящия момент в Китай действат 37 мерки, ограничаващи експорта от страните от ЕС, в Русия бариерите са 34. Индийските власти въведоха 25 протекционистични мерки, правителството на Индонезия – 25, на САЩ – 23.

В същото време Европейската комисия отчита и отстраняването на 35 търговски бариери за миналата година, включително и на ограничението за внос на говеждо от Китай, руските мита за европейските товари, допълнителните мита за индийската електроника и ограничителните мерки по отношение на текстилна продукция от Египет.

Към най-популярните търговски бариери се отнасят митата, ограниченията при извозването на продукция, мерките, свързани със санитарен и фитосанитарен контрол, лицензирането на вноса или преките забрани за доставка на една или друга продукция.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща