Джеймс Уотсън, Eurogas: : Повторение на газовата криза от 2009 г. в ЕС е невъзможно

Енергетика / Свят
3E news
475
article picture alt description

Повторение на газовата криза от 2009 г. в Европейския съюз сега е невъзможно.  Европейският съюз през последните години работи над това, подобна ситуация да не се случва. Това заявява в интервю за РИА Новости генералният секретар на асоциацията Eurogas Джейм Уотсън. В интервюто си експертът набляга на предприетите мерки от страна на ЕС свързани с диверсификацията, включително и с измененията в газовата директива, като застъпва правото на потребителите на газовия пазар.

Газовата криза между Русия и Украйна през 2009 г. възникна заради разногласия по цената на газа и липсата във връзка с това на договор за доставка на гориво, а също така и заради натрупаните задължение пред „Газпром“. От 1 януари „Газпром“ бе принуден да прекрати експорта на газ за Украйна, а по-късно да ограничи доставките за ЕС с количеството отклонявано от Украйна. В края на януари страните се договориха по формулата за цената, подписаха договор, срокът, на който изтича в края на 2019 година и доставките се възобновиха напълно.

„Мисля, че е твърде малка вероятността това да се случи отново. Последната криза беше преди 10 години, оттогава Европейският съюз и държавите членуващи в него определено работят така, че това да не се случи“, казва той в отговор на въпрос може ли да се случи толкова силна криза, както през 2009 г.

„Има добри запаси от газ, има много добри хранилища, извършена бе диверсификация на доставките, сега има много доставчици, вложихме повече в инфраструктурата, в терминали за LNG в подкрепа на стратегията за диверсификация. В наша помощ са  и правилата за разделяне на добива и транспортирането, въведени оттогава. Това създава за потребителите голяма конкуренция сред доставчиците. По този начин може да се получават и добри цени“, обяснява Уотсън.

Eurogas е асоциация, представляваща пред властите в ЕС интересите на европейските сектори за търговия на едро и дребно, както и при разпределението на газ. Тя е основана през 1990 г. е в нея членуват 47 компании и асоциации от 21 страни, сред които ni, Equinor, GasTerra, "Нафтогаз Украины", Shell Energy Europe, Total, Uniper, Wintershall Dea.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща