Делът на слънчевата енергия в Германия ще надхвърли 10 процента през тази година

Енергетика / Свят
3E news
2347
article picture alt description

Германия вече е произвела повече слънчева енергия от цялата минала година. Това сочат данните от платформата  (energy-charts), на немската Федерална мрежова агенция, доставчици на енергия и други източници.

Към настоящия момент дела на слънцето в производството на електричество в Германия през 2020 година надхвърля 12 процента, но заради не особено слънчевите последни месеци се приема на десет на сто. Година по-рано, според данните на агенцията, дела на слънчевата енергия е бил 9 %. Както е известно, Федералната мрежова агенция обобщава статистиката, публикувана от немския системен оператор и отразява нето производството на електроенергия в страната, но не отчита потреблението на електроенергия от самите централи, производителки.

При това е известно, че най-големият източник в Германия е производството на енергия от вятърни мощности. През 2020 г. на дела на вятъра се падат 26,6 % от производството на електроенергия.
Общият дял на всички ВЕИ в производството на електроенергия към настоящия момент достига  52,6 %.

Според прогнозата на немския Съюз за слънчева енергетика (BSW-Solar) през тази година ще бъдат инсталирани с около 20 % повече соларни мощности от 2019 година. За първите осем месеца на тази година слънчевата енергетика е нараснала с 3,2 ГВт.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща