Делът на въглищата в енергийния микс на Индия достигна двегодишен максимум

Енергетика / Свят
3E news
1250
article picture alt description

През първите три месеца на 2021 година делът на въглищата в производството на електроенергия в Индия се е увеличил до най-високото си равнище от поне девет тримесечия. Това се посочва в правителствени данни, публикувани днес и цитирани от Ройтерс и БТА. Информацията е и в пълен разрез с тенденцията на нарастване на възобновяемите енергийни източници за сметка на въглищата.

През 2020 година делът на възобновяемата енергия се е увеличил, след като цялостното търсене на електроенергия намаля заради ограничителните мерки срещу разпространението на пандемията. Тазгодишните сезонни фактори са намалили производството на възобновяемя енергия, включително хидроелектричеството. Това е довело до увеличение на дела на въглищата.

Каменните и лигнитните въглища са нараснали до 78,9 процента през тримесечието, приключило на 31 март, спрямо 75,9 процента през същия период на миналата година. Това сочи анализът на Ройтерс по данни на Федералния регулатор на енергийната система (POSOCO). Нарасналият дял на електроенергията, генерирана от въглища, съвпада с общия възобновен растеж на търсенето на енергия в страната. Според данните на регулатора търсенето, и в частност на въглища, нараства седем поредни месеца.

Годишното търсене на електроенергия в Индия се понижи за първи път от поне 35 години през финансовата година, приключила на 31 март, след като потреблението на електричество белеше спад шест поредни месеца до края на август, припомня Ройтерс.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща