Декларация за бъдещето на Европейската общност бе одобрена на срещата на ЕС в Сибиу

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
819
article picture alt description

Декларация от Сибиу за стратегията на общността за следващите 5 години одобриха премиерите на страните – членки на Европейския съюз в рамките на неформалната среща на върха. Това става ясно от изявлението на лидерите на ЕС.

„Потвърждаваме, че сме по-силни в този все по-нестабилен и сложен свят, когато сме обединени. Признаваме отговорността си като лидери за укрепването на нашия съюз и за по-доброто ни бъдеще, като същевременно признаваме европейската перспектива на други европейски държави. Затова днес единодушно одобрихме декларацията от Сибиу за 10 ангажимента, "се казва в изявлението.

Подчертава се, че всички предстоящи решения на ЕС ще следват буквата и закона за тези 10 ангажимента. „Днешният Европейски съюз е по-силен от вчерашния и искаме да продължим да го укрепваме и утре. Това е нашият ангажимент към бъдещите поколения. Това е духът на Сибиу и на новият съюз във формата на 27 държави, готови да приемат бъдещето си като едно цяло“, се казва в документа.

10-те ангажимента

Първият от 10-те ангажимента в Декларацията от Сибиу е: „защита на единна Европа“.

„Ще защитаваме единна Европа – от изток на запад, от север на юг. Преди тридесет години милиони хора се бориха за своята свобода и единство и разрушиха желязната завеса, която десетилетия разделяше Еврапа. Няма място за разделение, когато се работи срещу единния ни интерес“, се отбелязва в документа.

Втората и третата точка в декларацията касаят единството и „общите решения“. „Ще бъдем единни, независимо от всичко“, се казва в текста, като се заявява също така, че „винаги ще търсим съвместни решения, ще се вслушваме един в друг в духа на разбирането и уважението“.  В документът се подчертава, че ЕС „ще продължи да защитава своя начин на живот, демокрация и върховенство на закона“.

„Винаги ще се придържаме към принципа на справедливостта, било то на пазара на труда, благосъстоянието, икономиката или цифровата трансформация. Още повече ще намалим различията помежду ни и винаги ще помагаме на най-уязвимите в Европа“, се казва в декларацията, като се подчертава, че ще бъдат предоставени и съответните средства „необходими за постигане на тези цели и осъществяване на тази политика“.

В документът се подчертава, че ЕС „ще защитава бъдещето за следващите поколения европейци“. „Ще инвестираме в младежта и ще създадем съюз, годен за бъдещето, способен да се справи с най-насъщните проблеми на XXI век“, се отбелязва в декларацията. „Ще защитаваме гражданите си и ще осигурим тяхната сигурност, инвестирайки в работната ни сила с международните партньори.

В последната точка от декларацията се говори за това, че Европейският съюз ще бъде „отговорен световен лидер“. „Проблемите, пред които сме изправени днес засягат всички ни. Ще продължим да работим с партньорите си по света, за да поддържаме и развиваме основан на правилата международен ред, максимално използване на новите търговски възможности и съвместно решаване на глобалните проблеми, като опазване на околната среда и борбата с измененията на климата“, се подчертава в документа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща