Девет общини от Западните Балкани предприемат съвместни действия за подобряване на качеството на въздуха

Повечето от градовете се намират във въглищни или индустриални региони

Климат / Свят
Георги Велев
545
article picture alt description

Девет кметове на градове от Западните Балкани подписаха декларация за предприемане на доброволни мерки, насочени към намаляване на замърсяването на въздуха в техните общини. Повечето от населените места се намират в зони с въглищни мини или ТЕЦ-ове, работещи на въглища, припомня Balkan Green Energy News.

Декларацията е подписана по време на неотдавнашния Форум за справедлив преход на Енергийната общност, по инициатива на Секретариата на Енергийната общност и подкрепена от Унгарския зелен център за Западните Балкани (WBGC), се казва в изявление на секретариата.

Инициативата за региони за чист въздух (CARI) се фокусира върху най-критичните източници на замърсяване на въздуха като отопление на дома, промишлеността и трафика, насърчавайки регионите и общностите да предприемат действия в областта на качеството на въздуха на доброволни начала, се казва още в изявлението.

Деветте подписали декларацията градове са Бановичи, Какани, Лукавац, Маглай и Тузла в Босна и Херцеговина, Битоля в Северна Македония, Плевля в Черна гора и сръбските градове Нови Сад и Ниш, но CARI остава отворена за участие и от други заинтересовани общини.

Участващите градове и общини, с подкрепата на секретариата и WBGC, ще се стремят да разработват, приемат и прилагат местни планове за действие за подобряване на качеството на въздуха с амбициозни политики и мерки, да споделят опит и да научат за напредъка и постиженията в други региони и общини .

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща