Да се ограничат правомощията на президента Тръмп да използва военна сила срещу Иран, реши Камарата на представителите на САЩ

Документът задължава президента да не започва военни действия срещу Иран и на негова територия без разрешение на Конгреса

Икономика / Свят
3E news
380
article picture alt description

Камарата на представителите на САЩ прие необвързваща резолюция за ограничаване на правомощията на президента Доналд Тръмп да използва военна сила срещу Иран, няколко дни след като той нареди да бъде убит иранският генерал Касем Солеймани с безпилотен самолет, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Контролираната от демократите долна камара на Конгреса прие резолюцията с 224 на 194 гласа, почти изцяло по партийна линия. Текстът беше подкрепен и от трима републиканци, а осем от демократите гласуваха против.

Резолюцията задължава президента да не започва военни действия срещу Иран и на негова територия без разрешение на Конгреса.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че макар и да не е правно обвързваща и да не изисква подписване от президента, тази резолюция има значение, защото е "декларация на Конгреса на САЩ", отбелязва ДПА.
Сега резолюцията се изпраща за гласуване в Сената, където републиканците държат 53 от 100 места и рядко гласуват против президента. Този път обаче най-малко двама сенатори републиканци изразиха готовност да подкрепят текста.
Белият дом разкритикува резолюцията.
"Тази резолюция е неразумна, а приемането й от Конгреса може да подкопае способността на САЩ да защитават американските граждани, на които Иран продължава да се стреми да навреди", се казва в изявлението.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща