Гърция ще подкрепи с 200 млн. евро изграждането на системи за съхранение на енергия

Енергетика / Свят
Георги Велев
2003
article picture alt description

Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция ще публикува публична покана през есента за инвеститорите, които желаят да представят планове за технология за съхранение на енергия под формата на батерийни системи. Това заяви наскоро министър Костас Скрекас цитиран от Energy Press. Той добави, че планът е да се обяви търг през първото тримесечие на следващата година за разпределяне на субсидии за такива проекти.

Правителството подготвя 200 милиона евро за системи за съхранение на батерии, разкри министърът и посочи, че процесът може да започне, когато бъде приета съответната правна рамка в Гърция и бъдат определени всички условия. По думите му подкрепата ще бъде разширена за инсталации с общ капацитет от няколкостотин мегавата.

Батерии и ПАВЕЦ ще бъдат подкрепени с 450 млн. евро

Министерството възнамерява да използва средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост на Гърция 2.0, поясни Скрекас. Документът, описващ над 170 инвестиции и реформи, беше изпратен на Европейската комисия миналия месец. Правителството очаква 31,2 милиарда евро безвъзмездни средства и евтини заеми от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС (RRF) на обща стойност 750 милиарда евро. Още 59,8 милиарда евро се предвижда да дойдат от привлечени инвестиционни ресурси, като половината от средствата ще се отпускат безвъзмездно.

Гърция е отделила 450 милиона евро за 1,4 GW мощности за съхранение в енергийната система на страната с цел да помогне за интегрирането на нов капацитет от ВЕИ, да облекчи натоварването на енергийната мрежа, да увеличи гъвкавостта на системата и ликвидността на балансиращия пазар, да подобри адекватността на системата, и да даде възможност за енергийна ефективност и насърчаване на прозрачното формиране на цените на електроенергията, разкрива още гръцкия План за възстановяване. В тази сума е включено и изграждане на проекти за ПАВЕЦ.

Гръцкият регулаторен орган получи преди две години 98 заявления за инвестиции в акумулаторни системи и ПАВЕЦ проекти, съчетани с други технологии. Общият планиран капацитет в подобни инвестиции е 8,9 GW.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща