Гърция успешно тества най-дългия подводен кабел на променлив ток между Пелопонес и Крит

Най-дългата кабелна линия с променлив ток в света вече е действаща, обяви системният оператор

Енергетика / Свят
Георги Велев
1032
article picture alt description

Най-дългата кабелна линия с променлив ток в света вече е действаща, след като първата енергийна връзка между Крит и континентална Гърция беше успешно тествана

Независимият оператор на електропренос, известен също като Admie или IPTO, заяви, че 24-часовите тестове на подводния интерконектор между Пелопонес и Крит, най-големият остров в Гърция, са проведени успешно.

Италианската компания Prysmian положи 132 километров кабел за създаване на електроенергийната връзка по дъното на Критското море. Останалата част от 174-те километра преминава под земята от двете страни, което я прави най-дългата кабелна система с променлив ток с високо напрежение (HVAC) в света. Това е най-дългата подводна триплексна кабелна връзка с изолация от омрежен полиетилен (XLPE). Връзката същевременно има е и с най-голямата дълбочина в света – на места достига до 1000 метра под морското равнище, заявиха от държавната компания. В света има само шепа по-дълги подводни кабели, работещи на постоянен ток.

Европейско и гръцко финансиране

През първото тримесечие се очаква да бъде монтиран и втори кабел, който ще се намира на запад от първия. Общият проект за 150-киловолтовия проект е на стойност 356 милиона евро. Той може да покрие до 34% от енергийното търсене в Крит. Admie си осигури двадесетгодишен заем от 178 милиона евро от Европейската инвестиционна банка през май миналата година, а отделно кабелната линия бе подкрепена и с държавни средства.

Кабелът свързва мегаполисът Атина в централен Пелопонес с Хераклион, най-големият град на острова. Подводната част преминава от Ханя в Крит до Неаполи Войон.

Cablel и Fulgor полагат подводната част на кабела, а Terna изгради подстанцията в Пелопонес и модернизира съоръженията в Ханя. Проектът обхваща общо осем града.

Най-големият остров в Гърция ще бъде свързан и с Кипър

Председателят и главен изпълнителен директор на Admie Манос Манусакис заяви, че сега е сигурно, че „енергийната блокада на Крит“ ще бъде премахната и че системата вече е работеща само две години след подписването на първите договори. Интерконекторът ще помогне за развитието на възобновяеми източници на най-големия гръцки остров.

Трябва да се отбележи, че Admie работи по проект за 1 милиард евро за още по-дълъг кабел между остров Крит и полуостров Атика, чрез дъщерното си дружество Ariadne Interconnection.

Планирано е проектът да бъде завършен през 2023 г. Като чрез подводния кабел ще може да се захранва изцяло с електроенергия острова. Понастоящем Крит е зависим от изкопаемите горива за производство на своята електроенергия.

Проектът е част от интерконектора EuroAsia, който трябва да свърже Израел с Европа през островите Кипър и Крит.

Инвестиционният план на Admie за следващите десет години е на стойност 4,4 милиарда евро. Операторът на преносна система току-що избра Mytilineos за реконструкцията на центъра за високо напрежение Koumoundourou. Проектът е на стойност 46 милиона евро. Енергийният хъб там ще бъде свързан както с мегаполиса Атина, така и с бъдещата линия Крит-Атика.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща