Гърция, Израел, Кипър и САЩ потвърдиха желанието си за енергийно сътрудничество

Страните подкрепят изграждането на на газопровод в Източното Средиземноморие (EastMed Gas Pipeline)

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
266
article picture alt description

Гърция, Кипър, Израел и САЩ след министерската среща по енергетиката подписаха съвместно изявление, в което определиха основните насоки на сътрудничество, съобщават международните агенции.

Министерската конференция се проведе по формулата „3 плюс“.

„Министрите на енергетиката на Тръцката Република Костас Хадзидакис, на Кипър Георгиос Ликотрипис, на Израел Ювал Щайнц и помощникът на държавния секретар на САЩ по въпросите за използване на енергийните ресурси Франсис Фенън се срещнаха днес в Атина, за да обсъдят възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката и потвърдиха общия си ангажимент за съдействие на мира, стабилността, сигурността и благоденствието в региона на Източното Средиземноморие“, се казва в документа, разпространен от гръцкото министерство на енергетиката в сряда.

Фенън от своя страна е подчертал растящата и осезаема подкрепа на правителството на САЩ за създаване и структуриране на четиристранен механизъм за сътрудничество, който ще бъда съсредоточен върху въпросите на енергетиката.

„Министрите и САЩ определиха няколко важни области, представляващи общ интерес, включително в частност инфраструктурни проекти, възобновяеми източници на енергия и съхранение на енергия, осигуряване на готовността за извънредни ситуации, защита на околната среда и киберсигурността, като в същото време се договориха за създаване на работна група на високо ниво  (HLWG), която ще определи конкретните енергийни проекти и ще предложи пътища за съдействие при осъществяването им. Министрите се договориха да работят над подписаното споразумение за съвместен механизъм за аварийна готовност и реагиране при случаи на извънредни ситуации по отношение на морската дейност в сектора на нефта и газа. HLWG регулярно ще съобщава за на министрите на енергетиката за напредъка“, се казва в изявлението.

Министрите и Съединените щати са се договорили освен това за подкрепа на енергийната независимост на страните и за създаване на енергиен коридор в Източното Средиземноморие, подпомагайки по този начин енергийната сигурност на Европейския съюз чрез активно съдействие за диверсификация на източниците и маршрутите за внос (на енергийни ресурси), се отбелязва още в съвместното изявление.

„Министрите и САЩ отново заявиха пълната си подкрепа и солидарност с Република Кипър по отношение на проучването а разработката на собствените ресурси в нейната изключителна икономическа зона и изразяват безпокойството си от неотдавнашните провокиращи стъпки, предприети в Източното Средиземноморие. САЩ също така потвърждават позицията си, според която нефтогазовите ресурси на острова трябва да бъдат справедливо разпределени между двете общности като част от общо населено място“, се казва в документа.

В съвместнто писмено изявление след срещата на върха в гръцката столица те заявиха, че са идентифицирани няколко области от общ интерес, като инфраструктурните проекти, възобновяема енергия и спестяване на енергия, готовността за спешни ситуации, опазване на околната среда и киберсигурност и „са се съгласили да сформират работна група на високо ниво за насърчаване на конкретни енергийни проекти. “

„Министрите и Съединените щати потвърдиха пълната си подкрепа и солидарност за Република Кипър в проучването и разработването на ресурси в изключителна икономическа зона и изразиха своята загриженост от последните провокативни стъпки в региона на Източното Средиземноморие. Съединените щати също потвърдиха позицията си, че ресурсите за нефт и природен газ на острова трябва да бъдат справедливо разпределени между двете общности в рамките на цялостното решение“, се казва в съвместното изявление след срещата. На пресконференция след срещата на върха министрите обсъдиха значението на енергийното сътрудничество, което може да бъде прехвърлено и в други области.

“Енергетиката може да бъде мост към политическа стабилност и икономическо развитие”, каза още помощник държавният секретар на САЩ по енергетиката Франсис Фанън.

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хазидакис заяви, че съвместната декларация обхваща изцяло позициите и политиките на гръцкото и кипърското правителство по отношение на правата на Кипър в изключителната икономическа зона.

“Тази среща не е среща срещу никоя държава, а среща в полза на международното право и договорките й имат за цел да насърчат сътрудничеството в региона”, каза Хазидакис.

Кипърският министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис информира колегите си за последните нарушения от страна на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър и отбеляза, че е получил подкрепа и солидарност от присъстващите на срещата министри.

“Кипър се ангажира да продължи да работи със съседните страни за стабилността и просперитета на нациите”, каза Лакотрипис.

Израелският му колега Ювал Щайниц заяви, че енергетиката ще насърчи сътрудничеството.

На срещата на министрите се спомена и газопровода EastMed, за който министрите казаха, че ще си сътрудничат и с Италия за ускоряване на процеса на изграждане.

Министрите заявяват своята решителна подкрепа на правата на суверенните държави, за да не застрашават  мира и стабилността в Източното Средиземноморие и Егейско море. Министрите се обявяват също така в подкрепа на изграждането на газопровод в Източното Средиземноморие (EastMed Gas Pipeline), проект, който ще има голяма значение за енергийната сигурност на Европейския съюз и ще има роля за осъществяване на свързаност между Европа и Израел.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща