Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, ще допълни резерва от ядрено гориво за Арменската АЕЦ

Енергетика / Свят
Галина Александрова
532
article picture alt description

ТВЕЛ и Арменската АЕЦ („Айкакан атомайин електракаян“) подписаха договорни документи за доставка на ядрено гориво за периода 2019-2020 г. На базата на предишни документи, парафирани през 2017 г., в централата бе сформиран резерв от ядрено гориво.

„Последните допълнения към базовия договор позволяват не само да се гарантират нуждите от свежо ядрено гориво за Арменската АЕЦ, но и да се допълни резервът на площадката на централата, което повишава надеждното обезпечаване на гориво за реактора. Горивната компания ТВЕЛ традиционно предлага на арменските партньори удобни условия за доставки на ядрено гориво. В това число включваме текущите дейности по удължаване на срока на експлоатация на енергоблока, които временно ограничават производството на електроенергия“, отбеляза старши вицепрезидентът по търговия и международен бизнес на ТВЕЛ Олег Григориев.

Базовият горивен договор между ТВЕЛ и Арменската АЕЦ е до края на срока на експлоатация на Втори енергоблок, като включва и удължаване на жизнения му цикъл. За единствения в Армения атомен енергоблок с установена мощност от 407,5 мегавата се доставя виброустойчиво гориво за реактор ВВЕР-440, произведено от Машиностроителен завод в гр. Електростал.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща