Голям пожар избухна в Нотр Дам

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
1113
article picture alt description

Голям пожар избухна в символа на Париж, прочутата катедрала Нотр Дам (Света Богородица или Парижката Света Богородица) в центъра на града в понеделник вечерта.  Над покрива на най-посещаваната забележителност в Европа се виждат пламъци и облаци сив дим, които се издигат към небето, съобщиха международните агенции.  По-късно бе съобщено и за падането на кулата, а после и на покрива на Нотр Дам. Френският президент Еманюел Макрон написа в Twitter, че е нещастен, виждайки как „част от нас изгаря тази вечер“.


В момента се извършва реконструкция на Нотр Дам и засега се смята, че огънят е предизвикан от ремонтните дейности. Според данните, на мястото работят към 400 пожарникари, но не са сигурни, че ще спрат огъня. Кметът на Париж Ан Идалго определи инцидента като „ужасен пожар“. По предварителни данни огънят и избухнал именно на покрива, където текат ремонтните дейности.


„Пожарната служба на Париж се опитва да постави под контрол пламъците“, написа тя в Twitter, като помоли гражданите да спазват кордона около катедралата.


Съответно районът около катедралата бе отцепен.  Президентът на САЩ Доналд Тръмп не остана безучастен и определи пожара в катедралата като „ужасен“. „Толкова е ужасно да видя каъв голям пожар в катедралата Нотр Дам в Париж“, написа президентът на САЩ. Не остана безучастна и Ангела Меркел, която описва сцените от пожара като „болезнени“.


„Мслите ми са с всички французи и с целия католически свят, ужасно е да гледаш как осем века история изчезват пред очите ти“, написа и премиерът Бойко Борисов в социалната мрежа „Фейсбук“. 

Нотр Дам, „Света Богородица“ е построена през 1163-1345 г. в готически стил на остров Сите на р. Сена в центъра на Париж. Фасадата, която се смята за една от най-красивите в света датира от 19 век. Катедралата е едно от най-великите постижения на готическата архитектура е построена върху стар римски храм по идея на архиепископ Морис де Сюли.


Първият камък е положен през 1163 г. от папа Александър III. Катедралата е напълно завършена през 1345 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща