Германия планира 80 на сто от потребяваната електроенергия през 2050 г. да е от ВЕИ

За целта електроенергията от фотоволтаици трябва да се увеличи до 100 ГВт, от вятърна мощности на сушата – до 71 ГВт, а офшорната вятърна енергетика – до 20 ГВт

Енергетика / Свят
3E news
716
article picture alt description

В Германия от 1 януари 2021 година влизат в действие промените в действащият сега закон за възобновяеми източници на енергия (EEG), според който цялата електроенергия, потребявана в страната през 2050 година трябва да бъде въглеродно неутрална. Това се отнася както за електроенергията, произвеждана в Германия, така и тази, която ще се осъществява от внос.

В настоящата редакция на закона се посочва, че през 2050 година 80 % от електроенергията, използвана за потребление в страната трябва да се осигурява от възобновяеми енергийни източници. Предвид това, че Германия се ангажира да затвори последният си атомен реактор през 2022 година, по всяка вероятност се оставя и вратичка за внос на електроенергия от атомни мощности, която се приема също за въглеродно неутрална. В същото време е очевидно, че практически сто процента от потребяваната електроенергия ще бъде на основата на възобновяеми енергийни източници.

Според приетите по-рано законодателни норми, делът на възобновяемите източници в потреблението на електроенергия през 2030 година трябва да достигне нивото от 65 %. За тази цел в новата редакция на EEG се предвижда, че през 2030 г. електроенергията от фотоволтаици трябва да се увеличи до 100 ГВт установена мощност, което е два пъти повече от тази към днешна дата (около 52 ГВт), от вятърна енергетика на сушата – до 71 ГВт,  офшорната вятърна енергетика – до 20 ГВт.

До края на 2028 година трябва да се проведат конкурси за избор на проекти за ВЕИ за обем от порядъка на 67 ГВт. За вятърни мощности на сушата търговете, които трябва да се проведат са за мощности от 31,8 ГВт. За офшорната вятърна енергетика – за 9,2 ГВт. Става въпрос за търгове до 2025 година, а след това ще има допълнителни уточнения.

С цел стимулиране на развитието на вятърната енергетика на сушата се предлага 0,2 евроцента от всеки произведен киловат час да бъдат насочени към местните общности, на чиито земи ще  са разположени вятърни електроцентрали.

Конкурсите, планирани в сегмента на слънчевата енергетика са планирани за обем от 14 ГВт за големи наземни проекти (до 20 МВт) и 5 ГВт за големи проекти по покривите. За проекти на слънчеви електроцентрали по покривите от над 500 кВт трябва да се провеждат търгове. Освен това трябва да има и търгове за иновационни технологично неутрални проекти с капацитет до 5 ГВт. Планират се и търгове в биоенергетиката за 2,4 ГВт.

В резултат, производството на основата на ВЕИ, през 2030 година трябва да е от порядъка на 377 ТВтч или 65 % от прогнозираното годишно потребление от 580 ТВтч.   

https://www.klimareporter.de/images/dokumente/2020/09/20200825-eeg-2021-ref-e.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща