Германия насочва 90 на сто от парите за възстановяване за зелени инвестиции и дигитализация

За същите процеси Франция ще насочи половината сумата по плана за климатични проекти и 25 процента за дигитализация

Икономика / Свят
3E news
754
article picture alt description

Германия ще похарчи 90% от 28-те милиарда евро, които страната очаква да получи от фонд за възстановяване и устойчивост на ЕС на стойност 750 млрд. евро, за защита на климата и за дигитализация, като по този начин значително ще надхвърли изискванията на Европейския съюз, заяви във вторник финансовият министър Олаф Шолц, съобщава Ройтерс, цитиран от БНР.

"Днес е добър ден за Европа. Сега можем да действаме обединени за силна Европа, която е солидарна и е готова за бъдещето“, каза Шолц, докато Германия и Франция представяха своите планове за използване на средствата от европейския фонд.

Фондът за възстановяване на ЕС беше договорен миналата година, за да даде тласък на европейската икономика, която беше силно засегната от коронавирусната криза.

Фондът също така ще се използва за постигане на дългосрочните цели на ЕС за намаляване на нетните емисии на въглеродния диоксид (CO2) до нула до 2050 година и за да може Европа да получи дял от цифровата икономика, която на този етап е доминирана от американски технологични гиганти като Google, Amazon или Facebook.

Правилата на ЕС изискват 37% от средствата от фонда да бъдат изразходвани за борба с изменението на климата и 20% за цифровизиране на икономиката на всяка една страна членка.

Олаф Шолц заяви, че Берлин има за цел да похарчи 11,5 милиарда евро за подпомагане на компаниите да преминат към водород като енергиен източник, както и за стимули за закупуване на електрически автомобили, автобуси и влакове и за обновяване на сградите за подобряване на енергийната им ефективност.

Повече от 14 милиарда евро са заделени за подпомагане на цифровите промени, например за подпомагане на автомобилната индустрия да преобразува производствените си процеси и да се направят секторите на образованието, здравеопазването и публичната администрация годни за бъдещето.

Немският финансов министър също така заяви, че Германия и Франция възнамеряват да поставят основите на европейска "облачна инфраструктура" и да развият европейските възможности за изграждане на процесорни чипове от следващо поколение - все области, където единният европейски блок изостава.

В дългосрочен план фондът за възстановяване и устойчивост ще доведе до увеличение на БВП на Германия с около 2% и на повишаване на заетостта с 0,5%, каза Шолц, позовавайки се на Германския институт за икономически изследвания.

От своя страна Франция очаква 41 милиарда евро от фонда за възстановяване, като първите 5 милиарда ще бъдат предоставени през септември. Според представения от Франция План за възстановяване 50% от средствата ще бъдат насочени към климатични проекти и 25% за цифрова трансформация.

Френският финансов министър Брюно льо Мер подчерта, че целта на фонда за възстановяване на стойност 750 милиарда евро трябва да бъде "да има по-силни икономики с по-добри технологии, предназначени за борба с изменението на климата", вместо икономиките да се върнат на нивата отпреди кризата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща