Германия може да се окаже в енергийна криза заради отказа си от атомни и въглищни мощности

Енергетика / Свят
3E news
922
article picture alt description

Едно от главните предизвикателства за Германия в борбата с последиците от изменението на климата е поддържането на стабилно енергоснабдяване. Най-голямата икономика на Европа ще изключи последния си атомен реактор през следващата година, а компанията RWE предупреждава, че работещите на въглища централи могат да бъдат затворени даже по-рано от планираното, пише „Блумбърг“.

Дълго време Германия бе пример за целия свят, демонстрирайки, че възобновяемата енергия може да има значителен дял в енергобаланса. Но, според оценка на норвежката компания Statkraft, строителството на вятърни паркове в Германия сега отнема два пъти повече време, отколкото в САЩ. Причините са заради жалби от страна на местни жители, недостиг на място, по-строги екологични стандарти и затегнат процес на издаване на разрешения.

На фона на ограниченото предлагане, стойността на електроенергията за хиляди компании, които са основата на икономиката, могат да скочат. Цените на пазара на едро през тази година са нараснали с 60%, достигайки максимални стойности от 2008 г. насам. При това 40 милиона семейства вече плащат най-високите сметки за електроенергия в целия ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща