Германия е заплашена от искания за компенсации при отказ от „Северен поток 2“, според министърът на екологията на страната

Енергетика / Свят
3E news
495
article picture alt description

Германия може да се сблъска с искове за обезщетения за вреди, ако строителството на газопровода "Северен поток-2" бъде окончателно спряно. Това заявява германската министърка на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност Свеня Шулце в интервю за днешния брой на в. Welt am Sonntag.

Не можем веднага да се откажем от въглищата, атомните електроцентрали и газа, казва тя. По думите й през това и следващото десетилетие газ ще е необходим.

Освен това, ако спрем проекта, има опасност да се изправим пред искове за обезщетения в международни арбитражни съдилища, допълва Шулце, цитирана от ТАСС и DW.

Проектът "Северен поток-2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубични метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.
Работата по строителството беше прекратена през декември 2019 година, след като швейцарската компания Allseas спря полагането на тръби заради възможни американски санкции. През декември 2020 година операторът Nord Stream 2 AG възобнови работата, изграждайки 2,6 км от тръбата в изключителната икономическа зона на Германия.
Руският газов концер „Газпром“ се надява "Северен поток-2" да бъде въведен в експлоатация в разумен срок. Газопроводът остава един от приоритетните инвестиционни проекти за 2021 година.

САЩ приеха редица закони, предвиждащи санкции срещу участниците в "Северен поток-2". Вашингтон призовава европейските компании да се оттеглят от проекта, тъй като в противен случай ще бъдат санкционирани.

Източният комитет на германската икономика е скептично настроен към идеята за създаване на "механизъм за изключване" на "Северен поток-2", който предвижда спиране на експлоатацията на газопровода в случай на намаляване на доставките на гориво през Украйна. Това заяви днес в предаване по телевизия "Россия-1" ръководителят на обединението Михаел Хармс.

Германският в. "Ханделсблат" съобщи неотдавна, че американците за първи път са заявили готовност да започнат диалог за отмяна на санкциите срещу "Северен поток-2", но в отговор най-напред изискват да бъдат изпълнени редица условия. По-конкретно те искат въпросът за изпълнението на проекта да бъде обвързан с механизъм, който ще предотврати функционирането на газопровода в случай на намаляване на транзитните доставки през Украйна. Тоест, според изискването на САЩ, доставките на газ по "Северен поток-2" могат да бъдат прекъснати, ако Москва се опита да окаже натиск върху Украйна, като намали обема на газа, според изданието.

През миналата седмица обаче се появи информация, че САЩ не преговаря с Германия за газопровода.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща