Генералният секретар на ООН призова световните лидери да обявят извънредна климатична ситуация

Светът е изправен пред "катастрофално покачване на температурата", съобщи Антонио Гутереш на онлайн Срещата на върха за климата в събота.

Климат / Свят
Рая Лечева
1601
article picture alt description

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова световните лидери в събота да обявят извънредна климатична ситуация в техните страни, тъй като светът е изправен пред "катастрофално покачване на температурата" по време на онлайн Срещата на високо равнище за климата по повод петата годишнина от подписването на Парижкото споразумение, публикува euronews.com.

„Може ли някой все още да отрече, че сме изправени пред драматична извънредна ситуация?,“ каза още Гутереш. Той  обяви, че ангажиментите за поддържане на глобалното повишаване на температурата през този век до под 2 градуса по Целзий не са стигнали достатъчно далеч и не са изпълнени: "Пет години след Париж все още не вървим в правилната посока".

Това стана, когато световните лидери говориха на виртуална среща на върха, организирана от ООН, Обединеното кралство и Франция, за да отбележат подписването на споразумението.

Срещата на върха също идва ден след като Европейският съюз се съгласи да намали 55% от емисиите на парникови газове от 1990 г. до 2030 г., ход, който според еколозите не стига достатъчно далеч.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче заяви, че не знае какво би станало, ако европейските лидери присъстваха на срещата на върха без споразумение за климата.

Няколко европейски лидери, включително Борис Джонсън, Еманюел Макрон, Джузепе Конте, Чарлз Мишел и Урсула фон дер Лайен, също участваха на срещата на върха.

Гутериш разкритикува страните от Г-20 за изразходване на повече от 50% от пандемичните бюджети за сектори, "свързани с производството и потреблението на изкопаеми горива", вместо с нисковъглеродна енергия. "Не можем да използваме тези ресурси, за да заключим политики, които натоварват бъдещите поколения с планина от дългове на счупена планета", каза Гутериш, подчертавайки, че трябва да има глобална коалиция по отношение на неутралността на климата.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън, един от съ-домакините на срещата на върха, заяви, че Обединеното кралство вече е намалило своите нива на парникови емисии от 1990 г. с повече от 40% и се е ангажирало да намали емисиите с 68% от нивата от 1990 г. през следващата десетилетие. Веикобритания ще бъде домакин и на следващата Среща на ООН за климата през ноември 2021 г. в Глазгоу.

Джонсън заяви, че ще има милиони работни места, създадени от зелената енергия и че Обединеното кралство ще работи, за да стане лидер в енергията от вятъра.

Френският президент Еманюел Макрон призова за преход за справяне с неравенствата и същевременно да бъде "социален преход". Той също така каза "добре дошли" в САЩ и каза, че очаква с нетърпение да се ангажира с новата американска администрация по климата.

„Имаме възможността да изградим отново по-екологично и по-добро бъдеще“, заяви италианският премиер Джузепе Конте, който добави, че „въздействието на пандемията върху нашата социална и икономическа система не трябва да влияе върху нашата решимост да се справим с тези предизвикателства ... с дългосрочни стратегии ".

Конте се ангажира да дари 30 милиона евро за фонда на ООН за адаптиране към климата.

Китайският лидер Си Дзинпин заяви, че страната му е работила за приемането на Парижкото споразумение и повтори неговите мерки. Той каза, че страната има за цел да достигне най-ниски нива на емисии на въглероден диоксид преди 2030 г. и да постигне въглероден неутралитет преди 2060 г. Джинпин заяви, че Китай ще намали емисиите на въглероден диоксид на единица БВП с над 65% спрямо нивото от 2005 г. и ще увеличи дела на не-изкопаемите горива в потреблението на първична енергия до около 25%, заявявайки, че страната ще насърчи "по-екологичното" социално развитие. Понастоящем Китай е страната с най-високо ниво на емисии на парникови газове.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща