„Газпром“ променя стратегията си за развитие

Компанията очаква средна експортна цена на газа да се увеличи с 27 % от 170 долара за 1000 куб м и начало на доставките на руски газ до Унгария по новото трасе през „Турски поток“

Енергетика / Свят
3E news
698
article picture alt description

„Газпром“ променя стратегията си и ще отдели по-голямо внимание на преработката на газ. Това е заявил председателя на компанията Алексей Милер по време на Деня на инвеститора.

„В настоящия период ние променяме малко нашата стратегия и по-голямо внимание ще отделим на въпроса за създаване на нови мощности за преработка на газ“, е казал Милер. По думите му това е свързано с факта, че газа от находищата в Източен Сибир е многокомпонентен, съдържащ етан. Освен това в Западен Сибир на традиционните ни находища работим във все по-дълбоки и дълбоки газови слоеве и този газ съдържа етан. Това означава, че си поставяме задача да си осигурим приходи от развитието на резерви, съдържащи етан“, е обяснил ръководителят на компанията, цитиран от руски агенции.

По думите на Милер тези проекти са два – един в Уст-Луга, другият – Амурският газопреработващ завод. „Тези проекти са едни от най-големите в света“, е допълнил Милер.

„Газпром“ очаква също така добри перспективи за търсенето и цените на газа през лятото и не очаква свръхпредлагане. Ситуацията от 2020 година, свързана със свръхпредлагане няма да се повтори“, се посочва в  презентацията на компанията в рамките на Деня на инвеститора.

Отбелязва се, че през пролетта на настоящата 2021 г. запасите от газ в Европа са на ниво доста под средното за последното десетилетие, което се дължи на по-студеното време и пренасочването на втечнен природен газ към Азия. Благодарение на това има значителни стимули за поддържане на търсенето и цените на газа през предстоящото лято.

„Газпром“ е заложил в бюджета си за 2021 година експорта на газ за Европа на ниво от 183 млрд. куб м (според консервативния сценарий) при 175 млрд. куб м през 2020 г.

„Газпром“ в консервативния сценарий прогнозира ръст на средната експортна цена на газа за Европа през 2021 година с 27 % до 170 долара за 1000 куб метра. Средната експортна цена на газа за Европа е била 134 долара.

Председателят на „Газпром експорт“ Елена Бурмистрова от своя страна в отговор на въпрос за плановете за доставки по „Турски поток“ е отбелязала, че на пазара в Турция сега се наблюдават високи темпове на теглене на газ. „Мога да кажа, че обемите ни за доставки за Турция са се увеличили със 106 %, дори и над 106 % през 2021 година. През първото тримесечие това са над 7 млрд. куб м. Тегленето и сега е високо, не намалява и се надяваме да запазим този ръст“, е казала Бурмистрова. В рамките на деня на инвеститора тя е отбелязала, че през  „Турски поток“ се транспортира надеждно руски газ за потребителите в Турция и още 6 европейски държави – България, Гърция, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина.

„След разширяването от националните газови оператори на България, Сърбия и Унгария на техните газотранспортни системи през есента на 2021 година може да се очаква начало на доставките на газ за Унгария, също по нов маршрут“, смята тя.

„Газпром“ смята да увеличи добива на газ през 2030 година с 23 % в сравнение с 2019 година, а експортът на тръбопроводен газ – с една трета в сравнение с 2019 г., според презентацията на компанията.

Според данните през  2019 г. добивът е бил от порядъка на 500 млрд. куб м газ и трябва да се увеличи с 23 % през 2030 г. Експортът на „Газпром през 2019 г. е бил 199 млрд. куб м газ и ръстът му през 2030 г. се планира да е към 33 %.

Руската газова компания планира и ръст на доставките на газ на вътрешния пазар.

„Газпром“ е заложил в бюджета си ръст на приходите на групата през 2021 г. с 16 % в годишно изражение до 7,346 трилиона рубли, според презентацията на компанията в рамките на Деня на инвеститора. Освен това се очаква свободния паричен поток да се върне в положителната зона като през 2021 г. той може да достигне 174 млрд. рубли. През 2020 година той е бил в отрицателната зона – 261 милиарда рубли.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща