„Газпром“ потвърждава оценката си за експорт за чужбина през 2019 г. за 194 – 204 млрд. куб м

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
664
article picture alt description

„Газпром“ потвърждава оценката си за експорт на природен газ за чужбина през 2019 г. в диапазона от 194 – 204 млрд. куб м, се казва в презентация на компанията, представена на пресконференция за експортната дейност.

„Общият обем от доставки през 2018 г. достигна до 201, 9 млрд.куб м. Ръстът е от 7,5 млрд. куб м, или плюс 3,9 %. През 2019 г- общият обем на доставки се очаква да е в диапазона от 194 – 204 млрд.куб м“, се казва в презентацията.

Поначало след като експортът е достигнал до нивата извън планираните 200 млрд. куб м, ръководството на експортният отдел е настоявал за отстояване на възможността за запазване на експорта на достигнатото рекордно ниво.

През месец май тази година генералният директор на „Газпром експорт“ Елена Бурмистрова за пръв път е допуснала понижение, но „в средносрочно бъдеще“. По-късно заместник-началникът на отдел в „Газпром експорт“ Михаил Малигин е конкретизирал, че тази прогноза се отнася за 2019 година.

Припомняме, че в презентация на председателя на „Газпром експорт“ Елена Бурмистрова от месец май тази година, изнесена на конференция в Берлин се посочва, че „В средносрочно бъдеще очакваме запазване на търсенето на руския газ в Европа в диапазона от 194 – 204 млрд. куб м годишно, в зависимост от времето (климата)”.

„Газпром“ отбелязва също така, че „по данни на независими експерти от сектора...в средносрочно бъдеще Русия ще влезе в ролята на балансиращ доставчик поради намаляването на добива от Гронингенското находище и по-малко гъвкавите възможности за доставки от Норвегия“.

В презентацията си от месец май Бурмистрова обръща внимание и на променените условия на газовия пазар, като обръща внимание и нарастващия дял на спотовата търговия в Европа. Тя отбелязва и една изключително важна тенденция на компанията: „обезпечаване на надеждността на доставките на нашия газ до точката на подаването му за Европа. Затова, в частност ние влагаме средства в нови съвременни безтранзитни газопроводи. Ние също така сме отговорни пред нашите акционери и инвеститори, и руската държава, и чуждите компании, и частните лица акционери. Затова сме готови да разглеждаме тези варианти на договорни отношения, които са търговско целесъобразни както за нас, така и за всеки от нашите партньори“, заявява Бурмистрова.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща