Газпром няма да привлича финансиране за Северен поток 2

Енергетика / Свят
3E news
436
article picture alt description

„Северен поток 2“ е напълно осигурен финансово, няма нужда от привличане на допълнителни финансови средства. Но в бъдеще „Газпром“ може да пусне облигации за проекта. Това е заявил на пресконференция в ТАСС заместник-председателя на управителния съвет Фамил Садигов. 

„Отговарям, че не планираме (привличане на допълнително финансиране). Проектът е напълно осигурен финансово за завършване на инвестиционния етап и за преминаване към етап на експлоатация“, е казал той. Освен това Садигов е отбелязал, че в бъдеще „има възможност за привличане на дългово финансиране“. „Но това е далечно бъдеще“. 

Операторът на газопровода Nord Stream 2 AG съобщи по-рано, че морската част на първата тръба на „Северен поток 2“ е технически завършена. Дейностите по запълването на тръбата с газ стартираха на 11 юни. Тръбополагащите дейности по морската част на втората тръба на „Северен поток 2“ продължават. 

Газопроводът като цяло повтаря трасето на първия „Северен поток“, но започват не от Виборг, а близо до Уст-Луга. Минава през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави – Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Общата дължина на газопровода е 1,23 хил. км.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща